Numarul medicilor de familie scade ingrijorator in Europa

26/06/2014

Numarul medicilor de familie scade ingrijorator in Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/numarul-medicilor-de-familie-scade-ingrijorator-europa/

Activitatea medicilor din scoli nu se suprapune peste cea a medicilor de familieIn majoritatea tarilor europene numarul medicilor specialisti este mai mare decat al medicilor de familie, conform raportului “Health at a Glance Europe 2012”. Specialistii considera ca scaderea numarului de medici de familie este explicat printr-un interes tot mai scazut al studentilor la medicina pentru medicina de familie.

Diferente de remuneratie intre medicii de familie si medicii specialisti

O alta explicatie pentru care tinerii absolventi nu mai aleg sa se specializeze in medicina de familie este, conform raportului, diferentele de remuneratie intre un medic de familie si un medic specialist.

Numarul medicilor de familie este mai scazut chiar daca statisticile arata ca numarul medicilor per capita a crescut in Europa din 2000, de la 2,9 la 1000 de persoane la 3,4  in 2010. Cea mai rapida crestere a fost inregistrata in Marea Britanie si Grecia.

Romania, intre tarile cu cei mai putin medici la numarul de locuitori

Daca tari precum Austria, norvegia sau Portugalia se situeaza in fruntea clasamentului la numarul de medici per capita, Romania se situeaza la polul opus alaturi de tari precum Muntenegru, Turcia, Polonia si Slovenia.

Tarile in care medicii de familie concureaza ca numar medicii specialisti

Chiar daca in majoritatea tarilor europene numarul medicilor de familie a scazut, in Irlanda, Portugalia, Malta si Norvegia numarul acesta se mentine in continuare mare.

Scaderea numarului medicilor de familie poate afecta accesul populatiei la ingrijiri medicale

Specialistii atrag atentia ca scaderea numarului medicilor de familie ar putea avea un impact major pentru sanatatea publica.

Astfel, situatia ar putea dificulta accesul la asistenta primara pentru multe persoane.

Cum previn traile din Europa riscul ca populatia sa fie afectata de lipsa medicilor

Multe tari din Europa au inceput sa ia masuri pentru atragerea tinerilor in medicina de familie, oferindu-le tot mai multe programe de formare.

Una dintre aceste tari este Franta, unde incepna dcu anul 2010 a inceput sa creasca numarul de rezidenti in medicina de familie.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: