Numarul beneficiarilor Programului National de Diabet s-a dublat in doar 10 ani

14/11/2017

Numarul beneficiarilor Programului National de Diabet s-a dublat in doar 10 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/numarul-beneficiarilor-programului-national-de-diabet-s-a-dublat-in-doar-10-ani/

Diabetul este una din cele mai mari probleme de sanatate cu care se confrunta omenirea in secolul XXI. Numarul persoanelor afectate de diabet a crescut de patru ori intr-un interval de 34 de ani, ajungand la 422 de milioane in 2014, iar la ora actuala aproape 9% din populatia lumii sufera de aceasta boala, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO).

Ritmul rapid de crestere a prevalentei bolii, legat in mare parte de schimbarile in modul de viata al populatiei (alimentatie nesanatoasa, sedentarism etc.) a determinat ONU, WHO si alte institutii internationale sa o includa printre prioritatile pe agenda globala, precizeaza CNAS intr-un comunicat de presa cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

La ora actuala, desi se fac pasi promitatori in directia gasirii unei cure, diabetul este nevindecabil. El poate fi tinut sub control cu un regim sanatos de viata si medicatie, in caz contrar putandu-se ajunge la complicatii precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputatii ale membrelor inferioare. Anual, circa 1,5 milioane de persoane din intreaga lume mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicatiilor acestei boli.

In acest an, a 26-a editie a Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Diabetului are ca tema „Femeile si diabetul – dreptul nostru la un viitor sanatos”, in conditiile in care la ora actuala in lume traiesc aproape 200 de milioane de femei cu aceasta afectiune, una din sapte sarcini este afectata de hiperglicemie, iar jumatate din femeile cu hiperglicemie in timpul sarcinii ajung la diabet de tip 2 dupa cinci-zece ani.

“In Romania, se estimeaza ca sufera de diabet aproximativ 1,5 milioane de persoane. Dintre acestea, aproape 800.000 sunt cuprinse in Programul National de Diabet Zaharat, derulat de CNAS, iar restul sunt in diverse alte situatii (stadiu incipient care nu necesita medicatie, boala nedepistata sau neingrijita medical, etc.). In cadrul programului, pacientilor li se asigura medicamentele (antidiabetice orale si/sau insulina, dupa caz), pompele de insulina si testele de automonitorizare necesare pentru tratarea si monitorizarea bolii. Numarul beneficiarilor programului s-a dublat in doar 10 ani, iar bugetul alocat anual s-a marit de aproape cinci ori in acelasi interval de timp, apropiindu-se acum de 1 miliard lei”, se precizeaza in comunicatul CNAS.

Continut educational:

“Costurile aferente acestei afectiuni, decontate din FNUASS, sunt ridicate in situatia in care apar complicatii. Prevenirea complicatiilor diabetului zaharat scade costurile bolii prin reducerea impactului clinic, terapeutic si implicit social. Atragem atentia ca in majoritatea cazurilor diabetul zaharat pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos, iar depistat intr-un stadiu incipient poate fi tinut sub control fara medicatie, cu dieta adecvata si activitate fizica zilnica”, mai transmite sursa mentionata.
 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: