Numar ingrijorator al bolnavilor de diabet in Romania

07/11/2013

Numar ingrijorator al bolnavilor de diabet in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/numar-ingrijorator-al-bolnavilor-de-diabet-in-romania/

In Romania se estimeaza un numar de 1.500.000 de pacienti care sufera de diabet, conform Federatiei Internationale pentru Diabet. Estimarile arata ca, in ultimul an, aproximativ 18.000 de bolnavi au murit din cauza acestei afectiuni. La nivel global, in 2012, au murit din cauza diabetului 4,8 milioane de persoane, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Diabetul zaharat-inclus in grupul bolilor netransmisibile

Diabetul a fost inclus de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in grupul bolilor netransmisibile care reprezinta principalele cauze ale decesului la nivel global.

Alaturi de diabet fac parte din acest grup bolile cardiovasculare, cancerul si bolile pulmonare obstructive.

In acest mod, se doreste ca preventia si controlul diabetului sa fie prioritare la nivel global.

Accesul la tratament al bolnavilor de diabet in Romania

In ceea ce priveste tratamentul in diabet, 10% dintre medicamentele noi propuse spre evaluare ministerului Sanatatii sunt destinate acestei afectiuni.

“Si in continuare, cercetarea se concentreaza pe noi forme de insulina–insulinele analog care sa contribuie la cresterea calitatii vietii pacientilor. Dezvoltarea insulinelor analog bazale cu actiune indelungata, administrate o data pe zi, au produs o reala schimbare in bine a compliantei pacientilor si implicit a controlului glicemic atat la persoane cu diabet tip 1, dar mai ales la cei cu diabet tip 2”, a precizat prof.dr. Nicolae Hancu, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Programe de informare si preventie pentru pacienti

Specialistii recomanda alaturi de respectarea tratamentului in diabet, un stil de viata echilibrat, prevenind astfel factorii de risc si complicatiile in diabet.

Reducerea factorilor de risc, printre care obezitatea si lipsa activitatii fizice, poate fi realizata prin campanii de preventie si educatie a pacientilor.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: