Medicii de familie: Nu vom accepta sa fim vinovatii de serviciu pentru prabusirea vaccinarii!

10/04/2017
Medicii de familie: Nu vom accepta sa fim vinovatii de serviciu pentru prabusirea vaccinarii!

Medicii de familie: Nu vom accepta sa fim vinovatii de serviciu pentru prabusirea vaccinarii!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nu-vom-accepta-sa-fim-vinovatii-de-serviciu-pentru-prabusirea-vaccinarii/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie din Romania (FNPMF) au luat la cunostinta cu surprindere despre declaratiile Ministrului Sanatatii, dl Florian Bodog, prin care considera ca se va rezolva problema vaccinarii copiilor prin sanctionarea medicilor de familie, afirmatii pe care le consideram complet nejustificate.

Am studiat un model de vaccinare dintr-o tara europeana, in care rata de vaccinare este de 97%, numai prin faptul ca se penalizeaza medicii de familie care nu vaccineaza.

Consideram inacceptabil ca sanctionarea medicilor de familie sa fie solutia rezolvarii problemei acoperirii vaccinale prabusite, in conditiile in care discontinuitatile in aprovizionarea cu vaccin din ultimii ani au devenit deja o obisnuinta, intreaga responsabilitate pentru achizitia acestora revenind Ministerului Sanatatii!

In calitate de profesionisti, consideram ca este imposibil de realizat o acoperire vaccinala fara a asigura o aprovizionare cu vaccin constanta, vaccinarea fiind, in opinia noastra, prioritara si un obiectiv de siguranta nationala.

Trebuie sa specificam ca in conditiile actuale influentate de discontinuitati in aprovizionare, cresterea numarului parintilor care refuza vaccinarea, lipsa oricarei preocupari a statului privind educatia pentru sanatate a populatiei si migratia transfrontaliera a copiilor care urmeaza familiile in strainatate, nivelul minim actual al acoperirii vaccinale nu ar putea fi obtinut fara un corp profesional dedicat.

In loc ca medicii de familie care asigura asistenta medicala in cele mai izolate localitati sa fie ajutati si stimulati, vorbim astazi de limitari inacceptabile ale practicii si despre sanctiuni?!

Din acest motiv solicitam Ministerului Sanatatii ca legea vaccinarii sa contina obligatoriu urmatoarele principii:

– Asumarea si respectarea de catre statul roman a obligatiilor care le revin privind protejarea interesului superior al copilului, principiu care este statuat in legislatia curenta in “Conventia cu privire la drepturile copilului” ratificata de Romania prin Legea 18/1990 si legea 272/2004 privind privind protectia si promovarea drepturilor copilului;

– Stabilirea si asumarea de responsabilitati clare de la Ministrul Sanatatii pana la nivel de parinte in ceea ce priveste obligatiile care le revin pentru a asigura obtinerea celor mai buni indicatori privind stare de sanatate posibila; consideram ca absenta vaccinului la furnizorii de servicii de vaccinare este o problema care poate avea conotatii penale si solicitam organelor in drept sa analizeze acest aspect;

– Stabilirea de responsabilitati pentru campanii de informare publice, asigurarea de suport pentru furnizorii de servicii de vaccinare pentru o informare corecta si completa a parintelui privind beneficiile vaccinarii;

– Simplificarea procedurilor birocratice privind raportarea si decontarea serviciilor de vaccinare prin utilizarea exclusiva a mijloacelor informatice; simplificarea activitatii cabinetelor medicilor de familie prin eliminarea componentelor birocratice astfel incat medicii de familie sa se preocupe in special de aspectele profesionale;

– Asigurarea lantului de frig de catre statul roman de la distribuitor si pana la furnizorul de servicii de vaccinare.

Informam opinia publica si decidentii ca daca se mentine tendinta de a considera intotdeauna ca medicii sunt vinovati unici, vom refuza sa mai fim parte dintr-un contract si ca, prin atitudinea lipsita de responsabilitate a Ministerului Sanatatii privind derularea activitatii de vaccinare, neasigurarea dozelor necesare, taraganarea aprovizionarii, largirea si modernizarea schemei de vaccinare, se pune in pericol insusi Programul National de Imunizare si implicit vietile copiilor.

 Biroul de presa al SNMF &FNPMF

 

Autor: FormareMedicala.ro

8 Comentarii

 1. Stef lianne says:

  De ce legislația nu prevede sanctionarea severă a persoanelor și redactorilor mass- media care fac propagandă asiduă de câțiva ani impotriva vaccinării ? Nimeni din Ministerul Sanatatii nu a sesizat ce se intamplă cu acesti dezinformatori semidocți, vedete fără legătură cu medicina, care au devenit adevarați guru antivacciniști, lăudâdu-se pe facebook, bloguri, in emisiuni tv, in publicatii on line, că nu-si vaccinează copiii ca să nu facă autism, ADHD, cancer și alte enormități.

 2. axel says:

  asa cum in “tara europeana” unde acoperirea vaccinala este 97 %, problema s-a rezolvat prin sanctionarea medicilor,la maniera cum merg lucrurile , se poate rezolva si la noi treaba in felul urmator : deportarea medicilor de familie, parintii isi vor vaccina singuri copiii, parlamentarii vor fi linistiti ca nu mai trebuie sa nasca o lege a vaccinarii, toata lumea va fi fericita. daca parintii refuza vaccinarea, o comisie mixta formata din ministrul sanatatii, membrii comisiilor de specialitate din mS, angajatii directiilor de sanatate publica, toate structurile din vaccinologia romaneasca (teoreticienii care ne dau in cap numai cu cifre) , va merge din casa in casa pentru consilierea parintilor delincventi,iar, daca dupa toate demersurile vor avea succes in lamurirea acestora, dintr-o geanta frigorifica la care s-a asigurat lantul de frig, vor scoate vaccinurile (in termen) din loturile care trebuie sa fie in depozite comandate in avans pentru cel putin 2 ani,si,in final, vor administra dozele de vaccin. acoperire vaccinala nationala : peste 97%. problem solved.parintii copiilor cu reactii adverse grave, se vor adresa farmaciilor de cartier , de unde vor putea achizitiona ceaiuri si sfaturi.

 3. tina stefan says:

  Sa fie clar pentru toata lumea,nu am avut vaccin pentru a vaccina conform schemei MS ;personal am folosit toate dozele puse la dispozitie,nu am intampinat niciodata refuz din partea apartinatorilor copiilor!Suntem obligati trimestrial sa facem comenzi care nu se onoreaza de catre DSP,birocratie inutila!Si pentruca sunt disfunctionalitati in ce priveste RENEV am renuntat demult la plata acestui serviciu,munca patriotica la MS ,la varsdta mea sunt obisnuita!Sa mai auzim si de bine…dr Stefan

 4. Adriana.Pungoci says:

  Vaccinarea ar trebui făcută in scoala ( la scolari)de către medicii de medicină scolară (chiar si in mediul rural)Mai trebuie implicati in aceste activități si cei din cabinetele scolare care nu au atatea obligatii ca MF.In plus, ar avea sprijinul scolii si o evidență f stricta.

 5. daniela ana manescu says:

  Daca mi se asigura necesarul de vaccin,lunar,si eu refuz sa vaccinez copiii,accept sa fiu sanctionata! Dar,in situatia data,cand ne confruntam cu lipsa vaccinurilor,dupa ce facem lunar catagrafii din ce in ce mai alambicate,noi pe cine si cum sanctionam? Chiar am ajuns bataia de joc a unora care habar nu au ce inseamna sa lucrezi efectiv in sistemul asta complet dezorganizat? Cei care ne judeca sa vina sa stea intr un cabinet de tara macar doua zile,sa umble cu noi prin noroi si ploaie,sa simta bucuria de a sti ca ai ajutat pe cineva aflat in suferinta. Ce parere aveti,domnilor functionari de stat,va lasati scaunele confortabile,mergeti sa vedeti pe viu cu ce se mananca munca medicului de familie,in special a celui de la tara? Poate vi se schimba optica!

 6. Cristian conel says:

  De ce vaccinările nu se fac de direcțiile de sănătate ?
  Oare medicii de familie nu au destule obligații?

 7. Ionascu Mihaiela says:

  După ce plata acestui serviciu este de tot rasul,tot pe noi vor sa ne penalizeze

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: