Nu toti medicii le recomanda pacientilor sa renunte la fumat

06/08/2014

Nu toti medicii le recomanda pacientilor sa renunte la fumat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nu-toti-medicii-le-recomanda-pacientilor-sa-renunte-la-fumat/

poza cancerul la sanUn studiu publicat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) atrage atentia ca nu toti pacientii care ajung la un medic sunt sfatuiti sa renunte la fumat. In urma studiului, s-a ajuns la concluzia ca exista o diferenta in aceasta abordare intre medicii generalisti si medicii dentisti, cei din urma neobisnuind sa isi atentioneze pacientii asupra riscurilor fumatului.

Doar jumatate dintre pacienti au fost sfatuiti de un medic sa renunte la fumat

Studiul a colectat datele din chestionare aplicate unui numar de 5.147 de persoane care fumeaza si care consultasera un medic in ultimele 12 luni. Varsta medie a participantilor era intre 25 si 64 de ani, iar jumatate erau femei.

Jumatate dintre pacienti primisera recomandari de la un medic sa renunte la fumat, insa doar 1 din 10 pacienti primise aceste recomandari de la un medic dentist.

Un raport realizat pentru perioada 2003-2004 a aratat ca 94,9% dintre medicii de familie si 70% dintre medicii dentisti au raportat ca si-au sfatuit pacientii sa renunte la fumat. Datele insa se schimba de la an la an, rata medicilor dentisti care fac aceste recomandari fiind in scadere.

443.000 de decese premature sunt cauzate anual de fumat

Fumatul este cauza principala in SUA a deceselor premature. In 2011, 19% din adultii americani erau fumaturi.

Fumatul poate duce la afectiuni grave, precum boli cronice respiratorii, afectiuni cardiovasculare, dar si boli precum cancerul oral, periodontita, leucoplazie.

In Romania, in 2012, 647 de fumatori au apelat la centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat din Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Medicii pneumologi considera ca numarul de nefumatori depinde foarte mult de relatia dintre medic si pacienti.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: