Noutati si modificari ale Contractului-Cadru pentru anii 2016 – 2017

17/06/2016

Noutati si modificari ale Contractului-Cadru pentru anii 2016 – 2017

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noutati-si-modificari-ale-contractului-cadru-pentru-anii-2016-2017/

CNASContractul-Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017 (HG nr. 161/2016, publicata in M.Of. nr. 215/23 martie 2016), ce va intra in vigoare la 1 iulie 2016, cuprinde o serie de noutati fata de actualul act normativ similar aflat in vigoare.

Astfel, se intareste obligatia generala a furnizorilor de servicii medicale de a informa asiguratii despre consecintele nerespectarii indicatiilor terapeutice. Totodata, se clarifica obligatia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice in vigoare.

Pentru asistenta medicala primara, se reglementeaza acordarea gratuita a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) in colectivitate si a adeverintelor medicale pentru prescolari si elevi. Situatiile in care asiguratii se pot transfera de pe o lista de pacienti pe lista altui medic de familie mai devreme de o data la sase luni se completeaza cu cazurile in care domiciliul asiguratului se schimba dintr-o localitate in alta, asiguratul este in arest preventiv, executa o pedeapsa privativa de libertate, precum si la incetarea starii respective.

Pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii) precum si tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale.

Pentru medicina dentara, se prevede ca minorilor li se vor putea acorda consultatii o data la sase luni, fata de o data la 12 luni in prezent. Totodata, se introduce un nou serviciu decontat de CNAS, obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al gangrenei, alte servicii fiind redefinite.

Efectuarea de RMN de sani cu sau fara substanta de contrast se introduce printre serviciile decontate pentru asistenta medicala ambulatorie paraclinica, renuntandu-se insa la decontarea examenului fungic de urina, considerat de specialisti ca irelevant pentru patologia pacientului.

Au fost revizuite reglementarile referitoare la situatiile in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre investigatiile medicale efectuate si cantitatea de reactivi achizitionati de laboratoarele de analize medicale, o revizuire similara fiind prevazuta si in cazul sesizarii de neconcordante intre medicamentele/materialele sanitare eliberate si cantitatea de medicamente/materiale sanitare achizitionate de farmacii.

Pentru asistenta medicala spitaliceasca se introduce conditia ca, in cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au si spitalizare continua, sa se asigure obligatoriu prezenta unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minim 7 ore/zi. Pentru pacientii carora la externarea din spital li se indica prin scrisoare medicala sa revina pentru internare, precum si pentru pacientii cu hemofilie din programul national respectiv nu va mai fi necesara prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

Pentru furnizorii de servicii de consultatii de urgenta la domiciliu si de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentarii, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodica pentru dispozitivele medicale aflate in dotarea unitatilor mobile de interventie, dupa caz.

Asiguratilor li se vor putea acorda doua noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulara de gamba cu manson de silicon, precum si proteza de deget functionala simpla (pentru copiii cu malformatii congenitale avand varsta peste 3 ani). In situatia in care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preturile de vanzare cu amanuntul si sumele de inchiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurari de sanatate va putea denunta unilateral contractul respectiv.

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din data de 16 iunie 2016 o hotarare (HG 425/2016) de completare a noului Contract-cadru, care are ca principal scop crearea fundamentului legal pentru renuntarea la raportarea bilunara/lunara/trimestriala a serviciilor efectuate de furnizori, dupa caz, in favoarea raportarii on-line in timp real. Perioada de raportare in platforma informatica a serviciilor medicale acordate off-line urmeaza sa fie extinsa de la 72 de ore din momentul acordarii la 3 zile lucratoare dupa data acordarii serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucratoare/sarbatorile legale.

Totodata, actul normativ mentionat vizeaza optimizarea informarii asiguratilor prin introducerea obligativitatii afisarii la furnizori a informatiilor privind pachetele de servicii medicale si a tarifelor corespunzatoare, in formatul stabilit de CNAS.

Hotararea mai urmareste revizuirea sanctiunilor aplicabile furnizorilor de servicii medicale, implementarea unui sistem de management a listelor de prioritate la nivelul asistentei medicale paraclinice din ambulatoriu si a asistentei spitalicesti, in vederea optimizarii transparentei in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si punerea in aplicare a OUG nr. 20/2016 privind cresterile salariale la nivelul unitatilor sanitare publice.

In prezent, pe circuitul institutional de avizare se afla proiectul normelor de aplicare a Contractului-Cadru, in care au fost incluse mai multe propuneri ale organizatiilor reprezentative ale furnizorilor de servicii medicale, cum ar fi, de exemplu, cea a medicilor de familie referitoare la redefinirea grupelor de varsta pentru examinarea si inregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacientii minori, sau cea referitoare la modificarea unor servicii medicale preventive si profilactice.

Acelasi proiect mai prevede simplificarea demersurilor de obtinere a unor dispozitive medicale (saci de stomie, aparate de oxigenoterapie etc.), introducerea posibilitatii acordarii de servicii conexe actului medical de fiziokinetoterapeuti si profesorii de cultura fizica medicala, includerea insuficientei respiratorii severe printre afectiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, redefinirea specialitatilor clinice care pot incheia acte aditionale pentru efectuarea ecografiei de vase sanguine si redefinirea conditiilor de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie – imagistica medicala si de medicina nucleara.

Proiectul normelor de aplicare a Contractului-Cadru cuprinde si majorari ale tarifelor pentru unele servicii medicale. Astfel, pentru asistenta medicala primara, valoarea minima garantata a punctului per capita creste de la 4 la 4,3lei, iar valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 1,9 la 2 lei. Valoarea minima garantata a punctului pe serviciu din asistenta medicala ambulatorie pentru specialitatile clinice se majoreaza de la 1,8 la 2,0 lei.

“Noul Contract-Cadru este un pas inainte in optimizarea cardului legislativ din domeniul asigurarilor sociale de sanatate, in beneficiul asiguratilor. Aceasta optimizare se afla permanent in centrul preocuparilor noastre si va avea ca efect imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania” – declara Radu Tibichi, presedintele CNAS.

Biroul de presa al CNAS

 
Citeste si Noul Contract Cadru

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: