Noul ministru al Sanatatii a depus juramantul de investitura

18/08/2011

Noul ministru al Sanatatii a depus juramantul de investitura

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-ministru-al-sanatatii-a-depus-juramantul-de-investitura/

Ritli Ladislau a depus miercuri seara, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in functia de ministru al Sanatatii.
“Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu! Isten engem úgy segéljen!”, a spus noul ministru al Sanatatii Ritli Ladislau, citat de realitatea.net.

Dupa rostirea cuvintelor de mai sus, presedintele Traian Basescu a dat mana cu noul ministru si i-a urat succes in fruntea Ministerului Sanatatii. „Domnule ministru, nu va voi spune nimic in afara a ceea ce am discutat inainte de ceremonia de investire a dumneavoastra.
Vreau sa stiti ca dau o atentie deosebita evolutiilor reformei din sistemul de sanatate si vreau sa intelegeti ceea ce predecesorul dumneavoastra nu a inteles: ca nu se pot da alti bani la sanatate, pana cand nu inchidem robinetele prin care se scurg bani de la sanatate, dar nu inspre bolnavi, ci inspre alte directii. Va doresc mult succes in indeplinirea mandatului!”, a declarat Traian Basescu, dupa cum este precizat intr-un comunicat de presa postat pe site-ul presedintiei.

La evenimentul de investitura au fost prezenti si premierul Emil Boc, presedintele Camerei presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Nicolae Lucian Duta, precum si reprezentanti ai Guvernului.

Boc: Ritli Ladislau are experienta practica si universitara in medicina
La sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri, 17 august, premierul Emil Boc a anuntat ca a acceptat propunerea UDMR pentru scaunul Sanatatii si ca a inaintat-o deja si presedintelui Romaniei. “Domnul Ladislau Ritli este cadru didactic universitar la Universitatea din Oradea, este sef Clinica Pediatrie la director medical la Spitalulul Clinic Municipal. Domnia sa a terminat Facultatea de Medicina la Timisoara, si-a luat doctoratul la Universitatea “Carol Davila” din Bucuresti si, de asemenea, are 43 de lucrari publicate, ceea ce denota atat o experienta practica, cat si una universitara in domeniul medicinei.  A fost propunerea partenerilor de la UDMR, pe care am acceptat-o si am inaintat-o presedintelui Romaniei. Cuvantul de ordine pentru noul ministru al sanatatii este continuarea reformei in sanatate si aplicarea masurilor de reforma convenite cu Comisia Europeana si FMI”, a declarat Emil Boc.

Masurile care vor trebui luate vizeaza, in opinia premierului, elaborarea, adoptarea si implementarea pachetului minimal de servicii medicale, adoptarea taxei clawback si implementarea cardului national de sanatate, implementarea prescriptiei electronice si a fisei electronice a pacientului si impunerea genericelor ca mod general de utilizare a medicamentatiei sau medicamentelor in ceea ce priveste utilizarea lor de catre sistemul medical.
“A fost o discutie pe care am purtat-o cu partenerii de la UDMR. Am convenit asupra acestor principii. Am convenit, de asemenea, ca Ministerul Sanatatii sa coordoneze Casa Nationala de Sanatate – Casa Nationala de Sanatate, pastrandu-si insa statutul de ordonator principal de credite – si ca aceste politici agreate si convenite sa fie aplicate pentru ca reforma sistemului sanitar din Romania sa fie dusa la bun sfarsit, in folosul pacientilor”, a mai adaugat premierul Emil Boc la sfarsitul sedintei de Guvern.

Practiv, daca pana acum subordonarea CNAS era pana acum fata de Guvern, acum este fata de Ministerul Sanatatii. “Va functiona mai bine corelarea acestor politici intre Casa si Ministerul Sanatatii”, a mai spus premierul. Noul ministru al Sanatatii nu a avut niciun fel de responsabilitate concreta in cazul celor 20 de nou-nascuti morti la Maternitatea din Oradea.

In anul 2002, pe cand Ritli Ladislau era in fruntea Directiei Judetene de Sanatate Bihor, s-a intamplat o tragedie asemanatoare celei petrecute la Maternitatea din Giulesti anul trecut – au decedat atunci 20 de nou-nascuti la Maternitatea din Oradea. Pe vremea aceea a izbugnit si un scandal de proportii mari, care s-a incheiat cu demiterea lui Ladislau. Referitor la aceasta intamplare, premierul Emil Boc a mentionat ca a investigat cele petrecute.
“Am intrebat partenerii de la UDMR despre acest aspect, am fost informat si am verificat acest aspect. Domnul Ritli si-a dat demisia in 2002 ca urmare a unor incidente neplacute si nefericite intamplate la directia sanitara pe care o coordona, nu s-a retinut in sarcina domnului Ritli niciun fel de responsabilitate penala sau de alta natura, care sa poata impieta asupra performantelor sale ulterioare. Faptul ca si acum este director de spital este o dovada faptului ca nu a avut niciun fel de responsabilitate concreta, ci doar o asumare de responsabilitate in calitate de director al unei directii sanitare”, a explicat Boc.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: