Noul Contract-cadru cuprinde si prevederi care privesc adolescentul

09/07/2024
Noul Contract-cadru cuprinde si prevederi care privesc adolescentul

Noul Contract-cadru cuprinde si prevederi care privesc adolescentul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-contract-cadru-cuprinde-si-prevederi-care-privesc-adolescentul/

Printre prevederile noului contract-cadru, intrat in vigoare la 1 iulie, figureaza si o serie de capitole care privesc adolescentul.

“Printre prevederile pe care le anunt in acest nou contract, in aceasta prelungire, pentru ca este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem si prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul impotriva bolilor cu transmitere sexuala, impotriva riscului de dependenta de alcool, dependenta de droguri, dependenta de jocuri de noroc, dependenta de jocuri video (…). Avem, din pacate, fetite care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem tara care are cea mai tanara bunica, la 23 de ani. Este cutremurator sa vezi la ce sunt supusi copiii nostri! Si atunci, refuzul de a discuta despre sanatatea acestor fetite si acestor copii, care isi incep viata sexuala foarte devreme, ramane inca sub semnul intrebarii, inca ramane sub semnul stigmei sociale”, a declarat Valeria Herdea, presedintele CNAS, potrivit Agerpres.

Ea a mai spus ca singurul lucru pe care trebuie sa il faca parintii, tinerii si copiii este sa se adreseze medicilor de familie pentru a fi sfatuiti in privinta demersurilor care ar trebui facute pentru a beneficia de prevederile noului contract.

Tot potrivit presedintelui CNAS, Romania, din pacate, este inca o tara endemica pentru hepatita B si C.

“Exista posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B si C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV. Sunt cateva lucruri care aparent poate par simple, dar sa stiti ca in realitate sunt extrem de complexe, pentru ca intr-o tara in care exista inca infectie cu virus hepatitic B si C inseamna ca exista o rata inca redusa de vaccinare. Exista la noi in tara vaccinarea impotriva infectiei cu virus hepatitic B din 1995. Si totusi inca ne confruntam cu ea. Din pacate, scaderea acoperirii vaccinale din ultimii ani (…) isi vede astazi roadele”, a mai adaugat Herdea, care a subliniat ca, in calitate de medic de familie, va sustine in continuare preventia.

Etichete: contractul-cadru, noul contract cadru iulie 2024, preventie adolescenti, servicii medicale tineri, valeria herdea, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: