Noua procedura de prescriere a medicamentelor este extrem de simpla (CNAS)

03/03/2017

Noua procedura de prescriere a medicamentelor este extrem de simpla (CNAS)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noua-procedura-de-prescriere-a-medicamentelor-este-extrem-de-simpla/

cnas-min
Noua procedura de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simpla: incepand cu 1 martie a.c., medicii prescriptori trebuie doar sa completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectiva si sa il transmita prin mijloace electronice catre casele de asigurari de sanatate cu care acestia sunt in relatii contractuale, dupa care reteta poate fi emisa, transmite CNAS intr-un comunicat de presa.

“In urma afirmatiilor facute in spatiul public, conform carora baza legala a trecerii de la prescrierea medicamentelor scumpe pe baza avizelor comisiilor de experti ale CNAS/caselor de asigurari de sanatate la prescrierea directa, cu respectarea protocoalelor terapeutice, ar fi neclara, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza ca in aplicarea HG nr. 18/2017, care elimina parghia administrativa a comisiilor de experti, CNAS a emis Ordinul 141 (publicat in M. Of. nr. 151/28.02.2017 si pe site-ul institutiei), dezbatut public in prealabil cu respectarea regulilor de transparenta decizionala.

In acelasi scop, MS si CNAS au operat o serie de modificari in Ordinul comun 1301/500/2008, de aprobare a protocoalelor terapeutice (Ordinul MS/CNAS nr. 192/142, publicat in M.Of. nr. 152/28.02.2017). Totodata, CNAS a mai efectuat modificari in alte acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor si la raportarea activitatii furnizorilor de servicii medicale si medicamente, pentru a le pune in acord cu trecerea la noua procedura de prescriere a medicamentelor scumpe.

Noua procedura de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simpla: incepand cu 1 martie a.c., medicii prescriptori trebuie doar sa completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectiva si sa il transmita prin mijloace electronice catre casele de asigurari de sanatate cu care acestia sunt in relatii contractuale, dupa care reteta poate fi emisa. In scurt timp, transmiterea se va face online catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), urmand ca reteta sa fie prescrisa dupa primirea unei confirmari de la sistemul informatic mentionat.

In pregatirea renuntarii la avizele comisiilor de experti, CNAS a organizat o videoconferinta cu casele de asigurari de sanatate, carora li s-a solicitat sa organizeze intalniri cu medicii prescriptori si cu reprezentantii farmaciilor, pentru explicarea noii proceduri de prescriere a medicamentelor scumpe. Totodata, orice medic prescriptor sau farmacie care are neclaritati referitoare la actuala procedura se poate adresa pentru lamuriri casei de asigurari de sanatate cu care se afla in contract.

In aceste conditii, CNAS este surprinsa sa constate ca desi de-a lungul anilor au fost numeroase solicitari de renuntare la avizarea tratamentelor scumpe prin comisiile de experti si de eliminare a timpului de asteptare intre diagnostic si inceperea efectiva a tratamentului, acum, cand acest deziderat a fost indeplinit, se exprima public regrete fata de mecanismul birocratic desfiintat, in unele cazuri chiar de aceleasi persoane care l-au criticat vehement drept greoi si ineficient.
 
Biroul de presa al CNAS

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Doua state din Europa declara stare de urgenta in contextul pandemiei | Premierul slovac: Situatia este extrem de grava

Ghidul “Recomandari de vaccinare a pacientilor cu imunodeficiente de diverse cauze”, in dezbatere publica

Incidenta ridicata a cazurilor de Covid-19 in 15 judete din tara si in Capitala

Din 1 octombrie cardul de sanatate redevine obligatoriu, cu exceptia consultatiilor la distanta

Covid-19 face tot mai multe victime in randul cadrelor medicale | O alta asistenta si-a gasit sfarsitul