Noua lege trebuie sa solutioneze deficitul cronic de cadre medicale

21/02/2012

Noua lege trebuie sa solutioneze deficitul cronic de cadre medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noua-lege-trebuie-sa-solutioneze-deficitul-cronic-de-cadre-medicale/

legea sanatatii deficit cadre medicaleEliminarea deficitului cronic de personal din sistemul sanitar romanesc trebuie sa constituie unul din obiectivele noii legi. Aceasta este parerea Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania.

“Deficitul de personal actual ascunde lipsa resurselor financiare necesare, pe seama salariatilor facandu-se „mari economii” la buget, efectele unor astfel de economii intorcandu-se impotriva pacientilor. Pacientii si salariatii sunt marii perdanti ai acestui sistem. Guvernantii de astazi si cei de maine trebuie sa inteleaga ca serviciile medicale sunt asigurate de catre personalul din sistem, cantitatea si calitatea acestora fiind direct proportionala in cu numarul de profesionisti existenti si in al doilea rand cu nivelul de recompensa al acestora”, sustine intr-un comunicat de presaViorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Desfiintarea spitalelor si blocarea angajarilor in Sanatate, dictate de FMI, au distras atentia guvernantilor de la o concluzie a unui raport prezidential, realizat inca din 2008: deficitul de personal din sistemul sanitar. De atunci si pana in prezent, aceasta lipsa s-a acutizat, asemenea starii de sanatate a populatiei.

In plus, deficitul de cadre medicale face ca salariatii ramasi sa fie amenintati continuu de riscul sindromului epuizarii complete (burn-out), iar acest fapt are un caracter endemic in sistemul sanitar. In opinia sindicalistilor, masura deblocarii anumitor posturi, anuntata de noul Guvern, este insuficienta raportat la amploarea deficitului, fiind necesara o modificare structurala a intregului sistem, ce ar putea fi intreprinsa prin noua lege.

“Este evidenta la ora actuala lipsa investitiilor strategice in resursa umana, situatie care trebuie remediata de in cadrul proiectului de lege. Motiv pentru care legea trebuie sa aiba un capitol special dedicat personalului din sistem, in cadrul caruia sa se stipuleze, printre altele, respectarea unor normative de personal comparabile cu media Uniunii Europene in domeniu”, considera Viorel Rotila.

Reaminitm ca noul proiect de lege privind reforma din sistemul sanitar a inceput sa prinda forma. Printre obiectivele noului proiect se afla reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, reorganizarea spitalelor si calitatea serviciilor medicale.

Incepand din acest an, in sectorul sanitar, se vor putea scoate la concurs posturile vacante, cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate. Cel putin asa se arata intr-un nou proiect de ordin al MInisterului Sanatatii.

Autor: Mirabela Viasu

Autor: Pagina Medicala

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: