Norovirus – semne, simptome si preventie

17/04/2024
Norovirus – semne, simptome si preventie

Norovirus – semne, simptome si preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/norovirus-semne-simptome-si-preventie/

Norovirusul sau virusul Norwalk este unul dintre cele mai comune microorganisme care cauzeaza gastroenterita acuta. Virusul a fost prima data izolat in 1972 in contextul unui focar de infectie la o scoala din Norwalk, Statele Unite ale Americii, fiind primul agent viral descoperit in etiologia bolilor diareice acute, precizeaza Spitalul Victor Babes Timisoara, pe Facebook.

Potrivit Dr. Floruncut Andreea, medic rezident boli infectioase, norovirusul afecteaza toate grupele de varsta, insa produce cele mai multe imbolnaviri si complicatii la copiii mici, varstnici si la pacientii imunodeprimati prin deshidratare severa si dezechilibre electrolitice marcate induse de pierderea de lichide.

Cum se transmite?

Calea principala de transmitere este cea fecal-orala, prin consum de alimente sau apa contaminate.
Transmiterea se poate face si prin aerosoli proveniti din lichidul de varsatura, prin contactul cu obiecte si suprafete contaminate sau direct, de la o persoana la alta.

Contagiozitatea este maxima in timpul bolii acute, insa virusul poate fi raspandit si de persoanele asimptomatice sau de cele simptomatice inca inainte de debutul simptomelor sau timp de cateva saptamani dupa vindecare.
Ca si in cazul altor gastroenterite virale, este suficienta o doza scazuta pentru a se produce infectarea.

“Perioada de incubatie este scurta, de la 24 pana la 48 ore de la intrarea in contact cu Norovirusul, dupa care apar greata, varsaturile, durerile abdominale si diareea apoasa. Febra poate sa lipseasca sau, in cazul in care apare, este moderata si de scurta durata. Infectia asimptomatica este des intalnita, in special la copii”, scrie Dr. Floruncut Andreea, in postare.

Semne si simptome

Boala este frecvent autolimitata, simptomele disparand in 2-3 zile. Nu exista tratament antiviral tintit, iar in cele mai multe cazuri regimul alimentar specific bolii diareice si terapia de rehidratate orala sunt suficiente pentru combaterea simptomelor.

In cazul simptomatologiei mai grave se pot asocia antispastice ( medicamente pentru reducerea spasmului muscular intestinal), antivomitive sau antidiareice.

Potrivit sursei citate, spitalizarea este necesara doar in cazurile in care deshidratarea este severa si trebuie efectuata reechilibrare hidro-electrolitica prin administrare intravenoasa de solutii perfuzabile.

Preventie

Pentru a preveni aparitia bolii se recomanda consumul apei din surse sigure, spalarea fructelor si legumelor inainte de consumare, spalarea mainilor sub jet de apa cu sapun timp de minim 20 secunde si dezinfectia adecvata a suprafetelor.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: norovirus, simptome norovirus, cum se transmite norovirus, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: