Normele tehnice de realizare a Programului HIV/SIDA trebuie aduse in anul 2022 (UNOPA)

06/04/2022
Normele tehnice de realizare a Programului HIV/SIDA trebuie aduse in anul 2022 (UNOPA)

Normele tehnice de realizare a Programului HIV/SIDA trebuie aduse in anul 2022 (UNOPA)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/normele-tehnice-de-realizare-a-programului-hiv-sida-trebuie-aduse-in-anul-2022-unopa/

Uniunea Nationala a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) recomanda Ministerului Sanatatii revizuirea Normelor Tehnice de realizare a Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control a Infectiei HIV/SIDA, astfel incat acestea sa corespunda necesitatilor actuale din domeniu.

Potrivit organizatiei, Ordinul Ministrului Sanatatii 964/31.03.2022 care contine Normele de realizare a Programelor Nationale de Sanatate Publica propune expertilor si ONG-urilor din domeniul infectiei HIV concepte si o viziune depasite de acum 15 ani.

Criteriile de includere in tratament prevazute in Anexa 3 la acest ordin nu mai sunt utilizate in Romania de multi ani, indicatorii asumati pare ca sunt cei realizati in pandemie, foarte mici, nu cei care ar trebui sa fie urmariti intr-o tara care vrea sa aiba rezultate in combaterea infectiei cu HIV. Desi lumea civilizata isi propune ca tinta de tratament 95% din persoanele diagnosticate, Romania alege sa ramana la 80%. De asemenea, in loc sa ne propunem sa testam toate gravidele, asa cum ar fi normal, Romania isi propune sa testeze doar 60% dintre acestea. Desi obiectivul asumat spune ca vrem sa depistam precoce infectia HIV, nu se stie cum se va face asta, pentru ca testele rapide HIV sunt reduse cu 30% fata de ce ne propuneam in 2017, iar testele Elisa HIV sunt reduse cu 50% raportat tot la 2017, in conditiile in care nevoia de screening si de testare in populatie este majora, dupa doi ani de pandemie in care testarea HIV a fost redusa la jumatate.”, transmite UNOPA intr-un comunicat de presa, care mai adauga ca “decat sa ne asumam ceea ce este normal pentru Romania si sa nu realizam, mai bine ne asumam foarte putin si putem spune ca ne-am atins si depasit indicatorii.”

“Este important ca macar ceea ce ne propunem sa fie corespunzator necesitatilor actuale in ceea ce priveste lupta cu HIV in Romania. Indicatorii asumati prin acest ordin arata ca lasam lucrurile la voia intamplarii, ca infectia cu HIV nu mai este o prioritate de sanatate publica, ceea ce ne va costa foarte mult. Daca nu prevenim, daca nu testam la timp, vom avea costuri mari in sanatatea oamenilor si in tratamentul acestora. Noi asa credem, desi vedem ca Ministerul scade costurile inclusiv pentru tratamentul fiecarui pacient. Speram ca aceste estimari de costuri sunt facute raportat la o medie a unor pacienti tratati corect si nu s-au facut luand ca baza anul 2021 cand multi pacienti nu au primit tratament de la spitale, dar statul ii considera tratati corect. Rugam Ministerul sa invite expertii in acest domeniu si sa revizuiasca aceste Norme la Programul HIV, astfel incat macar in teorie sa stam bine. Apoi, impreuna, cu totii, sa luptam sa facem lucrurile asa cum ar trebui sa fie facute, pentru rezultate bune in termen de vieti omenesti si o calitate a vietii crescuta a celor care traiesc cu HIV”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania, la 31 decembrie 2021 erau in viata 17 271 persoane infectate HIV.

In anul 2021 s-au diagnosticat un numar de 559 de cazuri de infectie cu HIV. In anul 2021 s-au efectuat 243 718 de teste HIV din care 99 181 la gravide.

Etichete: programul national HIV/SIDA, infectia cu HIV, depistare infectia cu HIV, UNOPA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: