Noile tratamente pentru cancerul ovarian nu sunt incluse in lista de medicamente compensate

09/05/2014

Noile tratamente pentru cancerul ovarian nu sunt incluse in lista de medicamente compensate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noile-tratamente-pentru-cancerul-ovarian-nu-sunt-incluse-lista-de-medicamente-compensate/

poza femeie la control ginecologicCancerul ovarian este o afectiune cu o frecventa ridicata, anul un sfert de milion de femei la nivel global sunt diagnosticate cu acest tip de cancer. In Romania, sunt diagnosticate anual 1850 de femei cu cancer ovarian. Cu toate acestea, medicamentele aparute in ultimii cinci ani pentru tratamentul cancerului ovarian nu sunt incluse in prima faza de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite.

Cezar Irimia, presedinte FABC: Mii de paciente nu se pot proteja de unul din cele mai mutilante cancere

Cancerul ovarian are o rata de supravietuire de doar 45% dupa primii 5 ani de la diagnosticare. Diagnosticarea tarzie este un risc major in cancerul ovarian, in multe cazuri fiind confundat cu o afectiune gastrointestinala sau cu sindromul premenstrual.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt modificari ale tranzitului intestinal, sangerari vaginale neobisnuite, dureri in timpul contactului sexual, pierdere in greutate, oboseala.

“Deoarece simptomatologie poate fi inselatoare, este mai bine sa mergem la medic. Daca afectiunea este diagnosticata in primele stadii, cand tumoarea este localizata in ovare, 90% din femei au sanse de supravietuire mai mult de cinci ani”, a precizat dr. Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de cancer.

Factori de risc in cancerul ovarian

Cancerul ovarian apare de obicei dupa varsta de 55 de ani, cu un risc mai mare la femeile care au intrat in menopauza, care au in familie cazuri de cancer ovarian, colorectal, mamar.

Au un risc ridicat de cancer ovarian si pacientele care nu au luat niciodata contraceptive, care nu au copii, sau care au intrat la menopauza la o varsta inaintata.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: