Noile reglementari privind infiintarea si functionarea centrelor de permanenta

03/08/2022
Noile reglementari privind infiintarea si functionarea centrelor de permanenta

Noile reglementari privind infiintarea si functionarea centrelor de permanenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noile-reglementari-privind-infiintarea-si-functionarea-centrelor-de-permanenta/

In cadrul sedintei de Guvern de miercuri, Executivul a aprobat Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.

Actul normativ modifica si completeaza Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, astfel incat functionarea acestor centre sa permita intr-o masura mai mare accesul populatiei la servicii medicale primare gratuite inclusiv in mediul rural si in zonele izolate. Totodata, tinand cont ca in centrele de permanenta activitatea este desfasurata preponderent de medici de familie, personalul medico-sanitar poate realiza si vaccinare impotriva COVID-19, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

Noile reglementari vizeaza indeosebi procedura si criteriile care stau la baza infiintarii si desfiintarii centrelor de permanenta, astfel incat activitatea acestora sa se desfasoare exclusiv in locatii fixe, cu anuntarea datelor de contact, astfel incat populatia din localitatile arondate fiecarui centru sa fie informata privind locatia, programul si serviciile oferite prin centrul de permanenta. Pentru infiintarea centrelor de permanenta a fost eliminata obligativitatea acordului consiliilor locale in cazul in care spatiul si dotarea centrelor respective sunt asigurate de catre echipa medicala.

“De asemenea, tinand cont ca zonele rurale, zonele izolate si orasele mici se confrunta cu un deficit de personal medical, actul normativ permite functionarea centrelor de permanenta si cu 5 sau 6 medici acolo unde este imposibila constituirea unei echipe complete de 7 medici, cat este prevazut in textul initial al Legii nr. 263/2004, si a fost redus si numarul de posturi de asistenti medicali din aceste centre, de la 7 la 5.”, scrie in comunicat.

O alta modificare adusa legii consta in diferentierea criteriile de infiintare a centrelor de permanenta in mediul urban fata de cele aplicabile in mediul rural.

In mediul rural este prevazuta infiintarea unui centru de permanenta la o populatie de minim 5 mii de locuitori daca in zona nu exista alte servicii de primirea a urgentelor. Prin exceptie, se pot infiinta centre de permanenta cu prioritate in orice localitate rurala izolata, greu accesibila, in care nu exista acces la servicii de asistenta medicala pentru populatia din zona.

In mediul urban, noile reglementari prevad existenta unui centru de permanenta in orasele cu o populatie sub 25 de mii de locuitori, iar in orasele cu populatie mai mare de 25 de mii de locuitori este prevazuta infiintarea cate unui centru de permanenta la 25 de mii de locuitori.

 

Etichete: centrele de permanenta, functionare centre de permanenta, medici centre de permanenta

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Dr. Luk says:

    Este o lege data “pe genunchi”, in completă necunoștință de cauză.
    In primul rand se vede confuzia intre termenul asistență primară si unitățile primiri urgențe.

    Upu nu poate prelua atata volum nici daca se extind de 10 ori. Ei au alt nivel de salarizare si alte cheltuieli de intervenție care maresc costurile , nu le scad.

    Avizele pentru centre trebuie date responsabil si sa fie luată in calcul populația de pe ariile de acoperire raza nu localitatea unde se afla centrul.

    Orice cetățean al României are dreptul la asistență primară 24/7.

    Asistența primară este ceea ce face medicul de familie incluzând tratarea unor afecțiuni acute, tratamente injectabile, pansamente, prim ajutor, triaj/trimiteri, testari, vaccinuri, urgențe ușoare. Acesti pacienți pot încărca upu cu zeci sau sute. Legea duce la apariția unor riscuri gratuite, de infarct sau convulsii la copii, crize de astm, sufocare in cazul reactiilor alergice, avc etc., in salile de asteptare upu.

    Eu consider ca singurul scop al legii este limitatea centrelor de permanență deaorece deservesc si populația neasigurată.

    Plata medicilor in centre este considerată mare deoarece se pomeneste venitul brut pe ora. In realitate un paznic la cazino castiga cu cateva sute de lei mai mult in program de zi

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: