NEWS ALERT: Tanara din Romania infectata cu virusul ZIKA

12/07/2016

NEWS ALERT: Tanara din Romania infectata cu virusul ZIKA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/news-alert-tanara-din-romania-infectata-cu-virusul-zika/

alerta-calatorie-polioMinisterul Sanatatii a primit confirmarea infectarii cu virusul Zika in cazul unei tinere de 27 de ani din Romania.
Marti, ministerul a emis si un comunicat cu informatii pe care persoanele care calatoresc in tarile afectate de acest virus, ar trebui sa le cunoasca.

“Ieri, Ministerul Sanatatii a primit confirmarea cu virusul Zika a unei persoane de 27 de ani. Ea calatorise in Martinica. Este in afara pericolului. Este vorba despre o fata. Nu s-a infectat pe teritoriul Romaniei. Riscul de transmitere pe teritoriul Romaniei este minim”, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al MS, Laurentiu Colintineanu.

Ministerul Sanatatii a primit confirmarea infectarii cu virusul Zika in cazul unei tinere de 27 de ani.

“Ieri, Ministerul Sanatatii a primit confirmarea cu virusul Zika a unei persoane de 27 de ani. Ea calatorise in Martinica. Este in afara pericolului. Este vorba despre o fata. Nu s-a infectat pe teritoriul Romaniei. Riscul de transmitere pe teritoriul Romaniei este minim”, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al MS, Laurentiu Colintineanu.

Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa stie ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.

  1. a) Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:

–        Utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor).

–        Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.

–        Plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.

  1. b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
  • Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.
  • Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informatii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activa a virusului Zika

Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.

Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii.

Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin 6 luni.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sa se prezinte la medical curant.

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi