Muzica lui Sinatra ii ajuta pe pacienti sa se vindece mai repede

28/03/2012

Muzica lui Sinatra ii ajuta pe pacienti sa se vindece mai repede

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/muzica-lui-sinatra-ii-ajuta-pe-pacienti-sa-se-vindece-mai-repede/

Pacientii supusi unor interventii chirurgicale se relaxeaza mai usor si chiar se vindeca mai repede daca asculta muzica lui Sinatra, conform unui nou studiu realizat de medicii de la Departamentul de Chirurgie Plastica si Reconstructiva de la spitalul John Radcliffe din Oxford.

Muzica usoara si cea clasica s-au plasat in topul alegerilor facute de medicii si pacientii care au luat parte la studiu. Melodii foarte cunoscute precum “I’ve got you under my skin” a lui Frank Sinatra pot reduce teama la pacienti in timpul unei operatii in care raman constienti, dar au anestezie locala.

In cadrul studiului 96 de pacienti au fost impartiti in doua grupuri, membrii unui grup avand operatii in varianta obisnuita, iar ceilalti avand si muzica pe timpul interventiei chirurgicale. Ambele grupuri au inclus pacienti supusi unor interventii de chirurgie plastica pentru leziuni ale pielii, simple, precum şi oameni care aveau planificate interventii mai complexe de chirurgie reconstructiva la maini sau membre.

Nivelurile de anxietate au fost masurate prin intermediul ratei respiratorii a pacientilor si cerandu-le acestora sa isi evalueze teama folosind o scala prestabilita. Masuratorile au fost facute pe masa de operatie, la inceput si la finalul interventiilor. S-a remarcat ca grupul care a avut muzica de ambient a avut un nivel cu aproximativ 29% mai mic de anzietate si o medie de 11 respiratii pe minut, fata de 13 respiratii pe minut la celalalt grup.

Apul Parikh, unul dintre chirurgii implicate, a spus ca muzica pare sa ii faca pe pacienti sa se gandeasca la altceva decat la interventie in sine. El a adaugat ca pacientii au primit cu bucurie aceasta modalitate de distragere a atentiei. “Chiar si o mica operatie poate genera mult stres.”

Hazim Sadideen, conducatorul studului, a spus ca exista motive bune pentru a asculta muzica in timpul interventiilor, pacientii mai calmi ar putea suporta mai bine durerea si s-ar putea recupera mai repede.

Studii anterioare au aratat ca muzica clasica ar putea avea beneficiile cele mai mari pentru sanatate pentru pacienti, in special lucrari de Bach, Mozart si compozitori italieni.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Spitalul “Victor Babes” Timisoara a primit un analizator automat de imunologie

FDA a aprobat un test Covid care detecteaza prezenta anticorpilor si nivelul de protectie asigurat de acestia

Romania a emis alte sapte notificari privind mastile neconforme de pe piata

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford are nevoie de un studiu suplimentar

Interventie de urgenta care a salvat viata unei paciente cu Covid-19, la Iasi