Multe produse radiofarmaceutice necesare pentru diagnostic si tratament nu sunt disponibile in Romania

04/09/2018

Multe produse radiofarmaceutice necesare pentru diagnostic si tratament nu sunt disponibile in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/multe-produse-radiofarmaceutice-necesare-pentru-diagnostic-si-tratament-nu-sunt-disponibile-in-romania/


Presedintelui Societatii Romane de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara spune ca multe produse radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic si tratament nu sunt disponibile in Romania, potrivit

“Un numar important de substante radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic si tratament nu sunt disponibile in Romania –  radiofarmaceuticele marcate cu Indiu, 123I-Ioflupan (DatScan pentru diagnosticul bolii Parkinson), kitt-urile pentru scintigrafie cerebrala de perfuzie sau pentru examenele PET cerebrale de diagnostic al bolilor neurodegenerative, radionuclizi utilizati in terapie ca 223-Radiu sau 177 – Lutetiu. Lista poate continua, si importanta este mentionarea faptului ca aceste substante sunt disponibile si autorizate in alte tari ale UE dar din diverse motive nu sunt disponibile pentru pacientii nostri. Sunt proceduri greoaie si costisitoare de autorizare a utilizarii acestora in laboratoare, costuri ridicate de obtinere a autorizarilor de la ANMDM”, a declarat Raluca Mititelu, medic primar Medicina Nucleara in cadrul Centrului Integrat de Medicina Nucleara al Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila, citata intr-un comunicat de presa.

Medicul mai precizeaza ca este necesara dezvoltarea unei colaborari intre toti factorii implicati pentru a asigura necesarul de radiofarmaceutice pentru diagnostic si terapie.

In Romania exista, in prezent, 33 de laboratoare de medicina nucleara , respectiv 24 in sistem public si 9 in sistem privat.

Astfel ca, un numar de investigatii investigatii esentiale pentru stabilirea progresului sau raspunsului la tratament ‘nu sunt decontate de Casa de asigurari de Sanatate si nici prin programe ale Ministerului Sanatatii’, intre exemple fiind scintigrafia cu receptori somatostatinici sau terapia tumorilor hepatice cu microsfere radiomarcate, mai precizeaza dr. Mititelu.

“Din acest motiv in multe cazuri pacientii se adreseaza centrelor medicale din afara tarii, cu costuri uriase atat in ceea ce priveste rambursarea ulterioara, dar si in ceea ce priveste costurile suportate de familiile apartinatoare, deja impovarate de ingrijirea unui membru al familiei suferind de o boala grava. Decontarea procedurilor PET-CT doar pentru indicatii oncologice limiteaza drastic utilizarea metodei in cardiologie si neurologie. Absenta de pe piata romaneasca a altor radionuclizi si substante trasoare limiteaza mult posibilitatile diagnostice si terapeutice ale acestei metode”, a mai declarat medicul conform sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: