MS: Vrem sa dezvoltam programul de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale

09/02/2016

MS: Vrem sa dezvoltam programul de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-vrem-sa-dezvoltam-programul-de-supraveghere-si-control-al-infectiilor-nosocomiale/

msMinisterului Sanatatii a expus, Planul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizare a utilizarii antibioticelor si a antibiotico-rezistentei.
Ministerul Sanatatii a organizat in aceasta perioada un grup de lucru format din specialisti epidemiologi, microbiologi, de boli infectioase si de sanatate publica care au elaborat un document programatic privind principalele directii de actiune care trebuie urmate in perioada urmatoare in cele mai importante spitale din tara noastra unde pot aparea mai frecvent infectii nosocomiale si unde se inregistreaza cele mai mari consumuri de antibiotice sa fie incluse in acest efort organizatoric, profesional si material.

“In urmatoarele 2 luni vom incepe in 70 de spitale de urgenta, institute,  spitale mari mai multe evaluari pe baza unor chestionare care vor fi analizate de catre specialistii Institutului National de Sanatate Publica pentru a se identifica un calendar de masuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri si metodologii de diagnostic si supraveghere a infectiilor nosocomiale si rezistentei la antibiotice, modificari in structura organizatorica si de personal a unitatilor sanitare si completarea echipamentelor si dotarilor necesare activitatii in aceste domenii. Vrem sa dezvoltam programul de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale existent, care este in acest moment un program restrins”.  a declarat conf.dr. Victor Strambu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Secretarul de stat a adaugat ca, pe termen mediu, se intentioneaza dezvoltarea in spitale a unor activitati care sa permita utilizarea judicioasa a antibioticelor, supravegherea si interventia eficace, dar si incurajarea raportarii infectiilor nosocomiale, pe baza unor indicatori masurabili.

Obiectivele si principalele directii de actiune ale Planului MS sunt urmatoarele:

Obiective:
I.     Cresterea capacitatii de diagnostic,  prevenire si control al infectiilor nosocomiale; imbunatatirea raportarii infectiilor nosocomiale

II.  Imbunatatirea activitatii de supraveghere si limitarea rezistentei bacteriene al antimicrobiene in mediul spitalicesc

Principalele directii de actiune
I.1. Cresterea capacitatii de identificare a pacientilor infectati/colonizati cu germeni ce reprezinta risc major epidemiologic (cresterea capacitatii de orientare clinica si a calitatii activitatii de laborator): imbunatatirea performantelor laboratoarelor de microbiologie si a capacitatii de orientare clinica privind IN

I.2. Eficientizarea activitatilor de prevenire si control al infectiilor nosocomiale si extinderea sferei de acoperire a acestora; imbunatatirea raportarii prin modificarea perceptiei pinitive a disgnosticarii si declararii acestora.

II.1. Imbunatatirea modalitatilor de utilizare a antibioticelor in spitale: prescrierea dupa protocoale, aviz specializat pentru antibioticele de rezerva, monitorizarea si interpretarea rezistentei bacteriilor cu risc major dupa standarde unitare.

II.2. Cresterea nivelului de cunoastere al personalului medical privind infectiile nosocomiale si rezistenta bacteriana cu modificarea perceptiei punitive a diagnosticarii si declararii acestora.

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Sanatatii, a declarat ca prioritate imbunatatirea capacitatii spitalelor din Romania de detectie, supraveghere si control a infectiilor nosocomiale, precum si de limitare a rezistentei la antibiotice.

Infectiile nosocomiale sunt privite drept o  problema importanta de siguranta a pacientilor in legatura cu acordarea asistentei medicale; gravitatea lor deriva din implicarea frecventa a unor germeni rezistenti la antibiotice si evolutia grava ce apare de multe ori la pacienti cu deficiente ale apararii antiinfectioase.

Estimari globale europene din ultimii 10 ani arata ca 5,5-7,5% din totalul pacientilor internati contracteaza astfel de infectii.

In Romania raportarile oficiale (ceea ce comunica spitalele) sunt doar de 0,2-0,25%. Date mai credibile pentru tara noastra au fost furnizate de participarea la un studiul european in anul 2012 respectiv un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta circa 100000 de cazuri inregistrate anual in Romania.  

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: