MS: Strategia nationala de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie

08/08/2023
MS: Strategia nationala de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie

MS: Strategia nationala de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-strategia-nationala-de-vaccinare-nu-impune-vaccinarea-obligatorie/

Proiectul de act normativ privind strategia nationala de vaccinare in Romania pana in 2030, in dezbatere publica.
Potrivit Ministerului Sanatatii, proiectul de act normativ (HG) aflat zilele acestea in transparenta decizionala este menit sa asigure acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricand si la orice varsta.

“Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar da dreptul tuturor, mai ales pacientilor cu boli cronice, sa se vaccineze gratuit, daca doresc. Compensarea vaccinurilor este contrara principiului obligativitatii, iar Romania face in acest moment acest pas important pentru adolescenti si adulti.

Proiectul are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinarii in Romania, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure si eficace, care sa contribuie la o stare de sanatate mai buna a populatiei.

In scoli, vaccinarea nu va fi obligatorie! Prin ordin comun al ministrului sanatatii si cel al educatiei, sunt prevazute masuri care trebuie luate de unitatea de invatamant in situatii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeola). In aceasta situatie, copiii nevaccinati trebuie sa ramana la domiciliu, pana la stingerea focarului, pentru a fi protejati impotriva bolii.”, transmite MS.

Proiectul de HG are 9 mari obiective generale si obiective specifice. Cele mai importante sunt reprezentate de cresterea cunoasterii si increderii in vaccinarea anti-HPV, asigurarea accesului la vaccinare pentru cei cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, asigurarea continuitatii programului de vaccinare in timpul situatiilor de urgenta prin detectarea precoce si raspunsul rapid in cazul focarelor cauzate de boli infectionase prevenibile prin vaccinare, cresterea capacitatii de supraveghere a acestora, comunicare corecta pentru cresterea increderii populatiei in beneficiile vaccinarii, prin parteneriate sociale, asigurarea accesului usor la informatii stiintifice privind riscurile, beneficiile si siguranta vaccinurilor pentru profesionisti si pentru populatie, implementarea de campanii nationale si locale de educatie pentru sanatate privind vaccinarea si bolile prevenibile prin vaccinare, acces universal la servicii de sanatate, inclusiv accesul la medicamente si vaccinuri esentiale, sigure, eficace, la preturi accesibile pentru toti.

“Acoperirile vaccinale impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei si a rujeolei (pojarului) au scazut in perioada 2009 – 2020 cu circa 10% la copiii in varsta de un 1 an, pe fondul lipsei cazurilor de boala in ultimii ani, dar si al cresterii influentei miscarii anti-vaccinare. Neincrederea in vaccinarea anti-COVID nu trebuie sa afecteze vaccinarea cu vaccinurile traditionale care au mentinut sanatoase generatiile de romani.”, mai precizeaza ministerul.

Etichete: strategia nationala de vaccinare, vaccinare copii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: