MS: Stocurile de vaccin cuprinse in Programul National de Vaccinare sunt disponibile in toata tara

26/06/2017

MS: Stocurile de vaccin cuprinse in Programul National de Vaccinare sunt disponibile in toata tara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-stocurile-de-vaccin-cuprinse-in-programul-national-de-vaccinare-sunt-disponibile-in-toata-tara/

Stocurile de vaccin cuprinse in Programul National de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent si Tetravalent, sunt disponibile in toata tara, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

Ministerul mentioneaza ca a derulat in procedura de urgenta toate achizitiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse in Programul National de Vaccinare, acordand o atentie speciala procurorii dozelor de vaccin antirujeolic.

Potrivit comunicatului, Ministerul Sanatatii “a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile in teritoriu, in scopul prevenirii unei situatii de criza similare celei din toamna anului trecut”.

Concomitent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achizitie pentru vaccin, pentru a permite achizitii multianuale. Aceasta modificare legislativa va inlatura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna anului trecut, se precizeaza in comunicat.

De asemenea, Ministerul Sanatatii anunta ca definitiveaza in aceasta perioada legea vaccinarii ale carei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numarului de copii vaccinati.

Conform normelor legale, parintii care doresc imunizarea copiilor trebuie sa se indrepte catre medicii de familie, nu catre furnizorii de medicamente privati, in speta catre farmacii, aminteste ministerul conform sursei mentionate.

“Hotararea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018 si Ordinul Nr. 377/2017 stipuleaza ca vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizeaza de catre medicii de familie in mod obligatoriu. In acord cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sanatatii catre medicii de familie, prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica”, transmite Ministerul Sanatatii.

In comunatul mentionat se mai precizeaza ca vaccinarea copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului national de vaccinare, precum si realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de minister sau directiile de sanatate publica drept masuri de sanatate publica sau in situatii epidemiologice cu risc crescut de imbolnavire sunt obligatorii pentru toti medicii de familie.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: