MS: Remuneratia medicilor pentru garzile efectuate a crescut cu pana la 90%

10/10/2016

MS: Remuneratia medicilor pentru garzile efectuate a crescut cu pana la 90%

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-remuneratia-medicilor-pentru-garzile-efectuate-a-crescut-cu-pana-la-90/

MEDICI-DATE-PACIENTIDe la 1 octombrie, remuneratia medicilor pentru garzile efectuate a crescut cu pana la 90%, dupa ce Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 20/2016.
Plata garzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016, iar plata majorata pentru aceste garzi va fi primita incepand cu data de 15 noiembrie.
Astfel, garda unui medic primar, gradatia 5, va fi platita in zilele lucratoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) sicu 1.094 de lei brut (la sporulmaxim de 75%). In zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale, venitul din garda va ajunge la 1.667 de lei brut.

Un medic specialist, gradatia 5, va primi pentru o garda efectuata in cursul saptamanii 614 lei brut (la un spor de 25%) si 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru gazile din weekend si din zilele declarate sarbatori legale, acelasi medic va incasa 1.310 lei brut.

Si in cazul medicilor rezidenti care efectueaza garzi in conditiile legii, acestea vor fi platite cu sume intre 435 de lei brut si 1.147 de lei brut, in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat (25% sau 75% in cursul saptamanii si 100% pentru zilele de sambata, duminica si sarbatori legale).

De asemenea, garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial. Garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate. De asemenea, contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.

Asa numita “garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce este un element de noutate. In plus, medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale incepand cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.

Fondurile pentru plata garzilor vor fi puse la dispozitia spitalelor in mod distinct de catre Casele judetene de asigurari de sanatate si a Municipiului Bucuresti, conform Ordonantei de Urgenta 43/2016.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. PAUN HORATIU says:

    Buna ziua.Nu s-a discutat nimic despre plata gărzilor efectuate de către medicii de familie in Centrele de Permanenta.Oare ei nu sunt tot medici si își pierd zilele de wekend ,sărbătorile legale departe de familie in slujba pacientului care are nevoie de îngrijiri medicale cand UPU sunt supraaglomerate si cand stau si câte 8 ore ca sa-i vadă un medic de la UPU?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: