MS: Proiect pentru reducerea efectelor migratiei rezidentilor

04/12/2018

MS: Proiect pentru reducerea efectelor migratiei rezidentilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-proiect-pentru-reducerea-efectelor-migratiei-rezidentilor/

Potrivit unui unui proiect pus in dezbatere, Ministerul Sanatatii propune de la 1 ianuarie 2019 o serie de modificari aplicabile detasarii si transferului rezidentilor intre centrele universitare pentru reducerea efectelor migratiei rezidentilor.

“Propunem ca incepand cu data de 1 ianuarie 2019, detasarile rezidentilor sa se efectueze cu prezentarea acordului coordonatorilor sau directorilor de program de rezidentiat din centrul universitar de pregatire, respectiv acordul coordonatorilor sau directorilor de program din centrul in care urmeaza sa se detaseze, impreuna cu acordul rectoratului sau decanatului, dupa caz, din centrul universitar de pregatire, respectiv acordul rectoratului sau decanatului, dupa caz, din centrul in care urmeaza sa se detaseze, precum si avizul unitatii de incadrare a rezidentului”, se scrie in proiectul de ordin publicat de MS.

Vizavi de schimbarea centrului universitar de pregatire, propunerile se refera la aprobarea acestora doar pentru cazul in care solicitarea survine ca urmare a unei situatii aparute dupa dobandirea calitatii de rezident, in conditiile prezentarii avizelor rectoratului sau decanatului, dupa caz, din centrul universitar de pregatire, respectiv al rectoratului sau decanatului, dupa caz, din centrul in care se doreste transferul impreuna cu avizul Directiilor de Sanatate Publica Judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, si al unui coordonator de program, respectiv director de program in specialitatea in care este confirmat, din ambele centre universitare implicate in transfer.

De asemenea, conform actului pus in dezbatere, schimbarea centrului universitar de pregatire confirmat prin ordin se aproba de catre Centrul de Resurse Umane in Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii.

La intalnirile dintre oficiali ai Ministerului Sanatatii cu conducerile institutiilor de invatamant medical superior pentru probleme privind organizarea si desfasurarea concursului de rezidentiat din sesiunea 18 noiembrie 2018 s-a cerut gasirea unei solutii in privinta limitarii migrarii rezidentilor intre centrele universitare, prin detasare sau transfer, deoarece aceste tipuri de mobilitate a rezidentilor afecteaza semnificativ capacitatea de pregatire a institutiilor de invatamant, relateaza si Agerpres.

“Aceasta migrare de personal, uneori de-a dreptul exagerata, prin afectarea cifrelor de scolarizare efective, influenteaza in final bugetele institutiilor acreditate pentru pregatirea personalului medico-sanitar, ale caror venituri sunt strans legate de numarul rezidentilor aflati in pregatire”, se mentioneaza in proiectul de act normative de pe site-ul MS.

Proiectul de ordin se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii pana pe data de 17 ianuarie 2019. Observatiile si propunerile privind proiectul se pot face in termen de zece zile de la data introducerii pe site a textului actului normativ.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Ludwig says:

    …pregatirea medicilor rezidenti la toate specialitatile este mai mult decat mediocra … nu stiu mai nimic, nu au nici macar gandire medicala sunt marea majoritate niste sclavi pe “plantatia”cadrelor universitare care ar trebui sa-i invete …

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: