MS: Pentru 2018 s-a prevazut ca bugetul pentru medicina de familie sa se suplimenteze cu 17 %

03/01/2018

MS: Pentru 2018 s-a prevazut ca bugetul pentru medicina de familie sa se suplimenteze cu 17 %

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-pentru-2018-s-a-prevazut-ca-bugetul-pentru-medicina-de-familie-sa-se-suplimenteze-cu-17/


Conform datelor furnizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la nivel national, peste 60% din medicii de familie au semnat actul aditional de prelungire a contractului cu casele de asigurari de sanatate, in baza caruia se acorda servicii medicale in sistemul public de asigurari de sanatate.

In Bucuresti, numarul medicilor de familie care au semnat actele aditionale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%.

Ministrul Sanatatii a avut numeroase intalniri cu reprezentantii medicilor de familie si a mediat negocierile acestora cu CNAS, pentru ca pacientii sa nu fie afectati.

“Le cer scuze pacientilor si consider total neprofesionista decizia medicilor de familie de a folosi boala si suferinta acestor oameni in negocieri care, de fapt, au pornit de la discutii constructive despre debirocratizarea actului medical, in beneficiul pacientilor si a cadrelor medicale, dupa care s-a ajuns la revendicari de ordin financiar. Ma bucur, totusi, ca o mare parte dintre medicii de familie au inteles dorinta noastra de a gasi solutii si masuri pentru rezolvarea acestui blocaj. In aceasta perioada pacientii pot beneficia de servicii medicale in cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurari de sanatate, in cadrul centrelor de permanenta si in cel al serviciilor de urgenta”, a declarat ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian Bodog.

In urma intalnirilor pe care conducerea Ministerului Sanatatii le–a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de masuri menite sa duca la debirocratizarea actului medical si au si fost rezolvate. Reprezentantii medicilor de familie  au fost informati despre faptul ca se lucreaza la un proiect de Ordonanta ce urmeaza sa fie inaintat Guvernului spre adoptare in luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sanatatii a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificari legislative necesare procesului de debirocratizare care urmeaza sa fie introduse in Ordonanta de Urgenta sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018.

Din punct de vedere financiar, ca raspuns la solicitarile primite din partea reprezentantilor medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevazut ca bugetul pentru medicina de familie sa se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).
Mai multi bani va primi si prsonalul medical care lucreaza in regim de garda, in centrele de permanenta.

Astfel, in 2018, medicii  de  familie  care lucreaza  in  centrele  de  permanenta vor beneficia de o crestere  a  tarifului  orar  de  la  12,8 lei/ora cat  este  in  prezent  la  40 lei/ora.  Tariful orar pentru asistentii medicali care  lucreaza  in  regim  de  garda va creste de  la   8 – 10 lei/ora  cat  este  in  prezent  la  20 – 22,5 lei/ora.

“Centrele de permanenta sunt mai mult decat necesare mai ales in zonele rurale si cele defavorizate, acolo unde accesul pacientilor la serviciile de asistenta medicala este dificil. Am propus o  crestere  a  tarifului  orar  la  40 lei/ora  deoarece  acesta  nu  a  mai  fost  crescut  din  anul  2011, nici  chiar in  anii  2015  si  2016  cu  ocazia  cresterilor  salariale  din  sistemul  de  sanatate. Exista  riscul  migratiei  medicilor  si  desfiintarii  centrelor  de  permanenta, fiind  redus  astfel  accesul  pacientilor  la  servicii  medicale  de  baza. Impactul  bugetar  pentru  realizarea  acestor  majorari   este  de  180.000  mii  lei  pentru  anul  2018  si  va  fi  suportat de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian Bodog.

Am crescut si sumele alocate  pentru  cheltuieli  de  administrare  si  functionare  ale  centrelor de permanenta   de  la  6.4 lei/ora/medic  cat  este  in  prezent  la  20 lei/ora/medic  si  a  sumei  alocate   pentru  medicamentele  si  materialele  sanitare  din  trusele  de  urgenta  ale  medicilor  de  la  2,1 lei/ora/medic cat  este  in  prezent   la  4 lei/ora/medic.

De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de preventie de care vor beneficia pacientii.  In cadrul acestor programe, medicii de familie si asistentii medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregatire gratuita si salarizare.

Legislatia in vigoare prevede ca asiguratul isi poate alege medicul de familie, avand posibilitatea sa opteze pentru inscrierea pe lista la un medic aflat in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, astfel incat sa poata beneficia de  servicii medicale ale caror costuri sunt suportate din fondurile de asigurari de sanatate. Medicul care nu are incheiat contractul cu casa de asigurari de sanatate nu poate elibera retete compensate si gratuite.

In ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialisti in medicina primara si vor putea incheia contracte cu casele de asigurari. Acestia vor fi invitati la urmatoarea sesiune de contractare care va fi organizata de CNAS anul acesta.

“Reafirm cu tarie ca lucrurile trebuie rezolvate doar prin dialog. Trebuie sa dam dovada de responsabilitate si sa ne gandim la pacientii nostri, in slujba carora ne aflam cu totii, autoritati si medici”, a mai declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.  

Ministerul Sanatatii

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studentii de la Medicina vor lucra in spitale ca asistenti medicali

Propunerea de carantinare a Capitalei si a judetului Ilfov, respinsa de CNSU

CNSU a aprobat folosirea de urgenta a echipamentelor din stocul UNIFARM

Romania a pierdut milioane de euro pentru teste Covid | Citu: Mihaila nu a urgentat contractul

Danemarca raspunde apelului Romaniei si doneaza echipamente medicale