MS: Bugetul CNAS destinat consumului de medicamente ar putea creste cu valoarea inflatiei

Adriana Pavel 09/10/2018


Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate destinat consumului de medicamente ar putea creste cu valoarea inflatiei cumulata din anul 2012 pana in prezent, aceasta fiind o prima masura pe care autoritatile au propus-o marti producatorilor de medicamente in discutiile despre contributia trimestriala (taxa clawback).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, au discutat marti cu producatorii de medicamente generice si inovative.

“Este un prim pas. Discutiile raman deschise si cred ca aceasta propunere venita din partea colegilor de la Finante poate fi cumulata in viitor si cu alte masuri, ca de exemplu calculul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, astfel incat sa evitam disfunctionalitatile in aprovizionarea cu medicamente ieftine”, a declarat Sorina Pintea conform sursei mentionate.

Ministrul Finantelor a precizat ca trebuie creat un cadru functional.

“Ma intereseaza pacientul roman si nu privesc Sanatatea din perspectiva contabila. Trebuie creat un cadru functional. Pentru a putea face o analiza bazata pe realitate avem nevoie de o comparatie a consumului de medicamente si a cheltuielilor aferente pe fiecare producator, diferentiat pe generice si inovative, astfel incat sa putem face un audit al pietei”, a spus Eugen Teodorovici.

Continut educational:

Potrivit MS, reprezentantii producatorilor au afirmat ca autoritatile trebuie sa evite suprareglementarea pietei si au fost de acord ca masura propusa marti de autoritati este ‘un balon de oxigen care vine in sprijinul lor, avand in vedere ca bugetul pentru medicamente nu a mai fost modificat de 5 ani’.

De asemenea, Ministerul Sanatatii precizeaza ca modificarile privind taxa de clawback, corectia preturilor la medicamente, care nu s-a mai realizat din 2015, si promovarea listei de medicamente strategice, esentiale in tratarea bolilor grave, sunt principalele masuri pe care MS le are in vedere pentru aprovizionarea pietei cu medicamente.

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Peste 300.000 de lei imputati de CJAS furnizorilor de servicii medicale din Covasna

La Ministerul Sanatatii urmeaza o restructurare de posturi dupa ce reorganizarea nu si-a atins scopul

Judetul Bistrita-Nasaud a primit peste 14.000 de doze gratuite de vaccin antigripal

Sectia de Pediatrie a Spitalului din Nehoiu se va inchide dupa ce singurul medic specialist se va pensiona

Accesati un chestionar despre nutritie, stil de viata sanatos si suplimentele alimentare si puteti castiga premii