MS: Aproape 1.300 de pacienţi au primit în cinci luni tratamentul invaziv pentru infarctul miocardic

09/03/2011

MS: Aproape 1.300 de pacienţi au primit în cinci luni tratamentul invaziv pentru infarctul miocardic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-aproape-1-300-de-pacienti-au-primit-in-cinci-luni-tratamentul-invaziv-pentru-infarctul-miocardic/

Aproximativ 1.300 de pacienţi au primit tratamentul invaziv al infarctului miocardic acut în cele cinci luni de la lansarea programului, a anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii.

Din august 2010, când a fost lansat programul, şi până în decembrie, evaluarea medicilor cardiologi arată că 1.293 de pacienţi au beneficiat, gratuit, de tratamentul infarctului miocardic, respectiv dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea de stenturi dispozitive care păstrează artera coronariană deschisă, se arată într-un comunicat de luni al Ministerului Sănătăţii.

“Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat şi implementat, în premiera, anul trecut şi se derulează începând cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul şi tratamentul de reperfuzie în infarctul miocardic acut în România se află sub standardele existente în ţările din Uniunea Europeană. Tratamentul corespunzator al infarctului miocardic a salvat viaţa celor 1.293 de pacienţi care au beneficiat de programul Ministerului Sănătăţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Programul MS este implementat în zece centre specializate din spitalele din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4.300 de lei.

Mortalitatea intraspitalicească la pacienţii cu infarct miocardic acut a scăzut în aceste centre cu aproximativ 50 la sută, au precizat reprezentanţii MS.

Anul trecut, programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 de milioane de lei.

Cateterismul este un procedeu care trebuie aplicat pacientului în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic şi constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, un dispozitiv medical care menţine artera deschisă sub forma unui cilindru, potrivit reprezentanţilor MS.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: