MS: Acces mai bun la terapii pentru pacientii cu afectiuni grave

27/04/2018

MS: Acces mai bun la terapii pentru pacientii cu afectiuni grave

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-acces-mai-bun-la-terapii-pentru-pacientii-cu-afectiuni-grave/


Printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern, care modifica si completeaza OUG 77/2001, au fost stabilite noi mecanisme care vor sta la baza incheierii contractelor cost-volum/ cost-volum – rezultat, pentru medicamentele care detin o decizie de includere conditionata in Lista de medicamente compensate si gratuite.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, noile reglementari vor asigura accesul pacientilor cu afectiuni grave (oncologice, boli rare, hepatita C, cardiovasculare, scleroza multipla) la toate medicamentele destinate unei indicatii terapeutice in concordanta cu starea sanatatii si comorbiditatile acestor pacienti, si nu la un singur medicament asa cum era reglementat pana acum.

La baza incheierii contractelor cost-volum/cost-volum – rezultat, vor sta mecanisme distincte de tip progresiv, fie pacienti-volume, fie cost efectiv/pacient cu rezultat medical.

“Noile mecanisme asigura predictibilitatea costurilor atat pentru bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, cat si pentru detinatorii de autorizatie de punere pe piata.
Pentru pacienti nu va exista nicio contributie personala, diferenta dintre pretul de comercializare si costul efectiv/pacient va fi acoperita de detinatorii de autorizatie de punere pe piata cu titlul de contributie trimestriala”, scrie in comunicatului ministerului.

Pentru asigurarea continuitatii tratamentelor pentru pacientii care beneficiaza de medicamente ce fac obiectul unor contracte cost-volum/cost-volum – rezultat, actul normativ prevede o serie de masuri tranzitorii.

Astfel, contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta, raman supuse legislatiei in vigoare la data la care acestea au fost incheiate.

Contractele care vor expira in primele doua luni ale ultimului trimestru calendaristic de valabilitate, vor putea fi prelungite, cu acordul partilor, pana la finalul trimestrului respectiv (30 iunie 2018) .

Continut educational:

Cursuri GRATUITE
puncte EMC:

Click Acces cursuri

“Noile reglementari vor asigura accesul pacientului la tratamentul cel mai bun din punct de vedere stiintific si medical. Am solicitat conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa urgenteze realizarea normelor de aplicare precum si toate procedurile necesare incheierii contractelor cost-volum/ cost-volum – rezultat, astfel incat in cel mai scurt timp sa permitem accesul la medicamente si sa asiguram continuitatea  tratamentelor pentru pacientii cu afectiuni grave”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, confom comunicatului citat.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: