Mortalitate din cauze cardiovasculare este mai mare decat in cazul bolilor oncologice

27/06/2018

Mortalitate din cauze cardiovasculare este mai mare decat in cazul bolilor oncologice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mortalitate-din-cauze-cardiovasculare-este-mai-mare-decat-in-cazul-bolilor-oncologice/


Medicii cardiologi si neurologi afirma la unison ca mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare sau cerebrovasculare este mult mai ridicata decat in cazul tuturor formelor de cancer.  In plus, in medicina oncologica s-au facut in ultimii ani progrese remarcabile, care prelungesc viata pacientilor.

“Nu e vorba de rata cea mai mare, ci de una exploziva, pentru ca vorbim de doua treimi dintre romani care mor din cauza bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare, in timp ce sub 20 % prin cancer. La ora actuala, bolile cardiovasculare, de exemplu insufienta cardiaca, are un prognostic mult mai prost decat cele mai groaznice forme de cancer. Deci, lucrurile s-au schimbat, dar din pacate, in bolile cardiovasculare s-a facut prea putin. In cancer s-au facut multe progrese din punct de vedere stiintific, al diagnosticului precoce si din punct de vedere al metodelor terapeutice noi. In bolile cardiovasculare cam stagnam, si stagnam si in ideea unor programe de preventie pe care de-abia acum speram sa le avem la nivel de Ministerul Sanatatii si accesul la unele medicamente noi si a diagnosticului precoce pentru a putea preveni sau trata”, ne-a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Datele statistice arata ca peste 8200 de romani mor in fiecare an in urma unui AVC cauzat de fibrilatia atriala. Accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare.

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Bani in plus de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar romanesc

Cum se descarca adeverinta de vaccinare in 6 pasi

Jumatate din populatia adulta din UE a primit cel putin o doza de vaccin anti-Covid

Coriu: Invocarea erorii umane este cea mai usoara abordare, uneori chiar cei mai buni specialisti pot sa greseasca

Observatorul de Sanatate: In Romania nu exista inca o cultura a raportarii erorilor in practicile sistemului medical