Moment zero in medicina de familie din Romania

03/01/2018

Moment zero in medicina de familie din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/moment-zero-in-medicina-de-familie-din-romania/


Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de  Familie (FNPMF) considera ca s-a ajuns la momentul zero in medicina de familie din Romania.

Decidentii nostri nu au inteles nici pana in acest moment ca Asistenta Medicala Primara poate fi asul din maneca unei guvernari care ar dori schimbarea si reforma adevarata in sanatate.

O ambiguitate legislativa construita in ani a impiedicat medicii de familie sa aiba o relatie contractuala normala, cu suport legal afisat la timp in transparenta legislativa, cu pregatirea contractarii conform celor prevazute in hotararea de guvern care reglementeaza Contractul-cadru si cu buget definitivat la timp.

In fiecare an am fost impinsi sa semnam acte aditionale cu mare intarziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale si mai nou, raportarea lor in sistemele informatice.

Astazi ne aflam la momentul in care am decis sa renuntam la aceste practici paguboase.  Alaturi, medici de familie si pacienti, am solicitat o schimbare serioasa si responsabila de paradigma, pentru ca sistemul de sanatate sa aduca in atentie ceea ce il defineste – sanatatea pacientului, prin trei puncte esentiale:

1. Asigurarea conditiilor necesare pentru desfasurarea activitatii medicului de familie in scopul imbunatatirii asistentei medicale a populatiei din Romaniei.

2. Cresterea finantarii medicinii de familie, pentru echilibrarea finantarii in sistemului public de sanatate.

3. Recunoasterea importantei rolului medicului de familie si respectarea drepturilor constitutionale ale medicilor si pacientilor.

Asa cum s-a anuntat deja, incepand de la 1.01.2018, medicii de familie au decis sa renunte la prelungirea actualelor contracte prin acte aditionale, astfel ca astazi, 3.01. 2018, cel putin jumatate lucreaza deja in afara acestor contracte. Mentionam ca in ciuda deschiderii de a face modificari de substanta in ceea ce priveste Asistenta Medicala Primara, astazi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate,  cosmetizarea discreta a viitorului contract-cadru, refuzul de a ajusta legislatia in vederea imbunatatirii conditiilor de exercitare a profesiei, taraganarea modificarii  protocoalelor de prescriere, in ciuda faptului ca reprezentantii medicilor de familie au oferit solutii practice, rapide, coerente, in timp record.  

Protestul medicilor de familie este sustinut de Colegiul Medicilor din Romania (CMR), de sindicatul Promedica, unele Colegii judetene ale medicilor precum si de principalele asociatii de pacienti din Romania.

Medicii de familie aduc la cunostiinta opiniei publice pe aceasta cale ca isi mentin punctele de vedere si principalele revendicari, in ciuda numeroaselor tentative de intimidare, hartuire, insistenta din partea caselor judetene de asigurari de sanatate.

Medicii de familie au transmis problemele lor si  Presedintiei Romaniei,  singurul for care mai poate atrage atentia in acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumata ca prioritate in Strategia nationala.
Este vorba de fapt despre a continua lupta pentru insanatosirea sistemului romanesc de sanatate si implicit a populatiei.
 

Vicepresedinte FNPMF                                                Presedinte SNMF
Dr. Marina Pircalabu                                                  Dr. Rodica Tanasescu

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: