“Modificarea preturilor medicamentelor incepand cu 15 iunie este dificil de implementat”

12/06/2015

“Modificarea preturilor medicamentelor incepand cu 15 iunie este dificil de implementat”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificarea-preturilor-medicamentelor-incepand-cu-15-iunie-este-dificil-de-implementat/

Medical Forum Bacau – 23 – 24 octombrie 2013Health Forum”, un eveniment ce se deruleaza la Bucuresti, isi propune sa vina in intampinarea specialistilor din sectorul de sanatate si farmaceutic cu discutii utile asupra problemelor pe care le confrunta sistemul in Romania, dar si asupra perspectivelor de dezvoltare.

„Am urmarit proiectul privind Ordinul 75 foarte activ. Nu stiu daca implementarea sa va avea efecte pozitive pentru sistem. Din reactiile primite, pentru partea de business din domeniu impactul nu va fi pozitiv. Concret, acest Ordin va fi aplicabil din 15 iunie. Cred insa ca e foarte greu sa fie implementat incepand cu aceasta data pentru ca se va dubla volumul de munca a celor de la Casa de Asigurari. Cred ca este prea dificil si ca se va avansa cu termentul catre data de 1 iulie. Mingea in momentul de fata este la Casa de Asigurari. Ei spun ca ar putea sa fie gata pe data de 15 iunie, dar nu stiu ce sens ar avea sa fie aplicat de la jumatatea acestei luni”, a declarat Florian Bodog, Secretar, Comisia pentru sanatate publica, Senatul Romaniei.

Ordinul 75 se refera la modificarea preturilor medicamentelor prin finalizarea procesului de publicare a doua cataloage de preturi pentru medicamente: Catalogul National al Medicamentelor (CaNaMED) si Catalogul National Public al Medicamentelor.

„Legat de noua lege a sanatati, nu cred ca aceasta va fi gata pana la sfarsitul acestei legislaturi. Se vehiculeaza varianta de a lua un draft de lege care a fost deja dezbatut spre a fi actualizat. Eu nu cred insa in variante hibride. Cred ca o lege a sanatatii ar trebui facuta cu toata responsabilitatea de la inceput”, a mai precizat acesta.
Florian Bodog a subliniat importanta implicarii consultantilor straini in elaborarea acestei legi.

Marius Tanasa, Vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, a subliniat de asemenea ca ar fi indicat ca implementarea Ordinului 75 sa inceapa pe data de 1 a lunii pentru a evita dificultatile privind calcularea taxei clawback.

„Preturile din CaNaMed sunt pentru cei in contract cu Casa de Asigurari. Pentru ceilalti operatori preturile sunt cele din Catalogul Public National. Insa majoritatea furnizorilor de servicii medicale doresc sa intre in contract cu Casa pentru ca asta le aduce pacienti. Cred ca sunt sub 10% cei care nu au contract cu Casa”, a declarat Marius Tanasa.

„Se discuta foarte mult de crestere si descrestere a nivelului de vanzari. Obiectivul nostru este sa avem pe piata medicamente sigure la preturi bune. Vrem o scadere a automedicatiei, sa incurajam consultul. Printr-un consum crescut de medicamente creste rata de efecte adverse, prin consumul de antibiotice creste rata de rezistenta la substanta si scade efectul acestora asupra pacientilor”, a mai declarat vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului.
Acesta a precizat ca este de acord cu importanta rolului distribuitorilor de medicamente in sistemul farmaceutic, acesta fiind un liant necesar intre producatori si farmacii.
Legat de valoarea marfii deteriorate, Iulian Trandafir a declarat ca aceasta este de cateva milioane de euro pe an la nivel national, iar in opinia sa deductibilitatea acesteia este foarte neclara.

“In prezent, farmaciile sunt pe profitabilitate 0, iar distribuitorii sunt sub 1%. Ne punem problema existentei intr-o astfel de piata. Daca un medicament se cumpara de la producator cu un leu si se vinde in farmacie cu 0,80 de bani se va declansa un blocaj evident. Toate farmaciile care functioneaza in Romania sunt autorizate de Minister, asa ca ar trebui sa poata vinde la acelasi pret”, a declarat Cristina Munteanu, Director Executiv, ADRFR.

Legat de momentul efectiv al aplicarii modificarii preturilor, si Dan Zaharescu, Director Executiv, ARPIM, este de parere ca termentul oportun este 1 iulie, altfel volumul de munca fiind enorm.

”Orice producator de medicamente este in primul rand un agent economic responsabil. Primul lucru este responsabilitatea fata de pacient, dar pentru a produce medicamente sunt necesare niste conditii speciale. Apoi exista responsabilitatea fata de angajatii sai. Mai exista si responsabilitatea fata de actionari. In mod obiectiv nu avem cum sa nu vorbim despre aspectele economice atunci cand vorbim despre medicamente. Ori incertitudinile de ordin legislativ au dus deja la un blocaj in sistem”, a afirmat Dan Zaharescu.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: