Moderna a demarat un studiu clinic pentru un vaccin ARN mesager impotriva virusului HIV

28/01/2022
Moderna a demarat un studiu clinic pentru un vaccin ARN mesager impotriva virusului HIV

Moderna a demarat un studiu clinic pentru un vaccin ARN mesager impotriva virusului HIV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/moderna-a-demarat-un-studiu-clinic-pentru-un-vaccin-arn-mesager-impotriva-virusului-hiv/

Primele doze ale unui vaccin impotriva virusului HIV bazat pe tehnologia ARN mesager au fost administrate oamenilor, au anuntat compania americana de biotehnologie Moderna si organizatia International AIDS Vaccine Initiative, potrivit agentiilor internationale de presa.

Studiul clinic de faza 1 va fi realizat in Statele Unite pe 56 de adulti sanatosi, seronegativi, scrie si Agerpres.

Scopul vaccinului testat este de a stimula producerea unui anumit tip de anticorpi (bnAb), capabil sa actioneze impotriva numeroaselor variante de HIV aflate in circulatie, virusul care provoaca SIDA.

Vaccinul urmareste sa educe limfocitele B, care fac parte din sistemul nostru imunitar, sa produca acesti anticorpi.

Pentru aceasta, studiul va testa injectarea unui prim imunogen, adica a unei substante capabile sa provoace un raspuns imunitar, si a unui imunogen de rapel injectat ulterior. Acestea vor fi livrate prin tehnologia ARN mesager.

“Productia de (anticorpi) bnAb este considerata un obiectiv al vaccinarii anti-HIV, si este vorba despre un prim pas in acest proces”, se arata intr-un comunicat, potrivit susrelor citate.

“Va fi nevoie si de alti imunogeni pentru a ghida sistemul imunitar pe calea (corecta), insa aceasta combinatie intre stimulare si un rapel ar putea fi primul element cheie al unei posibile scheme de vaccinare impotriva HIV”, a declarat David Diemert, responsabil stiintific al testului clinic la unul din cele patru locuri unde se desfasoara aceasta din urma, Universitatea George Washington.

Anul trecut, un prim studiu, care nu a folosit tehnologia ARN mesager, ci a testat primul imunogen, a aratat ca raspunsul imun dorit a fost provocat la cateva zeci de participanti.

In pofida a patru decenii de cercetare, oamenii de stiinta nu au reusit inca sa dezvolte un vaccin impotriva acestei boli care ucide anual sute de mii de persoane.

Insa succesul recent al tehnologiei ARN mesager, care a permis dezvoltarea in timp record a vaccinurilor impotriva COVID-19, inclusiv pe cel al Moderna, a creat sperante.

Etichete: vaccin impotriva HIV, vaccin ARN mesager, vaccin moderna

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: