Mituri despre gripa si raceala combatute de specialisti

28/01/2014

Mituri despre gripa si raceala combatute de specialisti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mituri-despre-gripa-si-raceala-combatute-de-specialisti/

migrenaIn afara recomandarilor specialistilor, exista o serie de “credinte” asupra cauzelor care provoaca raceala si gripa. Cele mai cunoscute si vehiculate: o persoana se imbolnaveste daca sta in curent, daca iese cu parul ud afara si, mai grav, se imbolnaveste dupa ce si-a facut vaccinul antigripal. In ceea ce priveste vindecarea, lucrurile stau la fel: oamenii cred ca se pot vindeca doar prin antibiotice sau ca isi pot ameliora considerabil starea daca mananca anumite alimente.

Cu ce mituri nu sunt de acord specialistii

Specialistii de la Harvard Health Publications au atras atentia asupra unor informatii gresite, intens popularizate, despre cauzele sau tratamentul racelii si gripei.

Vaccinarea te poate imbolnavi

Unul din cele mai vehiculate mituri este cel al vaccinarii antigripale si al informarilor gresite conform carora te poti imbolnavi dupa vaccinare. Specialistii de la Harvard Health Publications neaga acest mit si recomanda vaccinarea antigripala chiar si in cazul oamenilor sanatosi, nu doar a persoanelor cu boli cronice, de vreme ce exista riscul ca tocmai aceste persoane sa raspandeasca virusul.

In acelasi timp recomanda ca protectie impotriva racelii si gripei o igiena corecta, spalatul frecvent pe maini, evitarea contactului cu persoane bolnave.

Despre siguranta vaccinarii a vorbit si conf.dr. Monica Luminos pentru FormareMedicala care a explicat ca riscurile vaccinarii sunt foarte mici si ca medicii trebuie sa le recomande parintilor sa accepte vaccinarea copiilor, mai ales in cazul bolilor cu risc precum poliomielita, tuse convulsiva severa, infectia pneumococica.

“Riscurile vaccinarii, mai ales in cazul celor din schema nationala, sunt foarte mici. Practic nesesizabil: o durere la locul injectiei, o reactie febrila. Acestea nu sunt riscuri majore, nu sunt riscuri pentru care sa nu accepti un vaccin”, a precizat conf.dr. Monica Luminos.

Gripa e doar o raceala mai puternica

Specialistii explica ca gripa este o afectiune serioasa care poate provoca chiar decesul. Statisticile arata ca in SUA peste 36.000 de persoane mor anual din cauza gripei. Prin urmre, consultul unui medic este foarte important pentru inceperea unui tratament adecvat si mai ales pentru evitarea automedicatiei.

Doar antibioticele te pot vindeca de gripa si raceala

Conf.dr. Ioana Anca a explicat pentru FormareMedicala ca medicii trebuie sa faca diferenta intre o infectie virala si una bacteriana inainte de a recomanda un tratament cu antibiotice.

“Abuzul, presiunea de antibiotice luate in doze nepotrivite, in indicatii nepotrivite determina o realitate foarte periculoasa si anume aparitia rezistentei bacteriene. Daca ii dai copilului antibiotice pentru o viroza, cand copilul va face o adevarata infectie bacteriana, germenii respective s-ar putea sa fie rezistenti si resursele de tratament minime”, a explicat conf.dr. Ioana Anca.

Te imbolnavesti de gripa daca stai in curent sau ai parul ud afara

Gripa este transmisa prin virusul influenza, si nu prin factori externi precum curentul sau parul ud.

Specialistii atrag atentia ca si persoanele aparent sanatoase pot fi purtatoarele acestui virus, statisticile aratand ca aproximativ 30% dintre persoanele care au acest virus nu prezinta simptome.

Anumite alimente pot ameliora simptomele

Supa de pui ca un remediu in gripa si raceala este un “tratament” binecunoscut. Medicii recomanda sa se consume mai multe lichide, specificand insa ca supa de pui nu are vreun efect aparte in vindecare.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: