Ministrul Sanatatii: Voi propune sa se dea drumul la finantarea chirurgiei robotice

13/09/2022

Ministrul Sanatatii: Voi propune sa se dea drumul la finantarea chirurgiei robotice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-voi-propune-sa-se-dea-drumul-la-finantarea-chirurgiei-robotice/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a afirmat ca va propune ca programul de finantare a chirurgiei robotice sa fie reluat incepand de anul viitor.

“Voi propune acest lucru, pentru anul viitor, sa se dea drumul la finantarea chirurgiei robotice, mai ales ca este un program care a functionat pana in urma cu cativa ani. Am vazut la lucru cativa roboti digitali din Romania, un robot de tip Da Vinci si chiar era un pacient cu o problema foarte serioasa, o anumita neoplazie, care beneficia de interventia robotica”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca pentru anumite categorii de pacienti trebuie gasite si resurse financiare adecvate, pentru ca e nevoie de fonduri mari pentru consumabilele necesare activitatii chirurgicale bazate pe roboti si trebuie sa faca subiectul unui program dedicat, avand in vedere resursele spitalului si decontarea serviciilor de catre Casa de Sanatate nu sunt suficiente realizarii unor astfel de interventii.

Referitor la numarul interventiilor chirurgicale care folosesc interventia robotica, ministrul Sanatatii a explicat ca suntem intr-o situatie in care exista o anumita presiune economica, dar ceea ce a vazut demonstreaza ca este nevoie de chirurgia robotica pentru anumite tipuri de interventii chirurgicale.

“Acolo unde nu discutam doar despre confortul pacientului, ci si despre beneficiul terapeutic major, chirurgie robotica versus alte metode chirurgicale, evident ca astfel de pacienti trebuie sa beneficieze de acces, acolo unde exista astfel de roboti. In Romania exista patru roboti chirurgicali Da Vinci”, a mai explicat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Etichete: chirurgia robotica, robot chirurgical Da Vinci, rafila

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: