Ministrul Sanatatii: Vaccinurile sunt victima propriului lor succes

08/12/2023
Ministrul Sanatatii: Vaccinurile sunt victima propriului lor succes

Ministrul Sanatatii: Vaccinurile sunt victima propriului lor succes

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-vaccinurile-sunt-victima-propriului-lor-succes/

Vaccinurile au ajuns sa fie victimele propriului succes, intrucat anumite boli contagioase au fost eradicate prin vaccinari de-a lungul anilor, iar acum populatia nu mai considera ca trebuie sa se protejeze impotriva lor prin imunizare, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai vazut – difterie, poliomielita, despre care am vazut doar persoane cu sechele ale infectiei. Toate aceste boli care aparent au disparut se unesc in pericol de reemergenta, de reaparitie, pentru ca odata cu scaderea acoperirii vaccinale exista si posibilitatea reaparitiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice in diverse tari, mai ales din import, dar nu trebuie sa lasam garda jos, pentru ca orice caz ar aparea intr-o tara, in cazul in care populatia nu este vaccinata, poate sa duca la raspandirea bolii. Nu ne dorim acest lucru. Avem la frontiera un razboi, in Ucraina, unde sunt cu siguranta probleme legate de acoperirea vaccinala si trebuie sa facem in asa fel incat copiii din Romania sa fie protejati”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Ministrul a punctat ca in cazul epidemiei de rujeola, situatia a ramas neschimbata in cele doua zile de la declararea epidemiei.

“Situatia transmiterii in numeroase judete ale tarii a epidemiei de rujeola – rubeola – oreon (RRO) a aparut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel national; doar 78% pentru prima doza si 62% pentru cea de-a doua doza a vaccinului rujeola-oreion-rubeola (ROR). Este o consecinta a acumularii unei cohorte de copii nevaccinati, care nu sunt protejati. Acest lucru s-a intamplat si in alte tari, nu doar in Romania. Aceste masuri de sanatate publica, recomandate si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, sunt pentru reducerea consecintelor unei raspandiri epidemice a rujeolei, boala care are ca tinta eliminarea ca problema de sanatate publica, la nivel global”, a mai precizat Rafila.

Ministerul Sanatatii a  declarat epidemie de rujeola la nivel national. In acest moment, se inregistreaza aproape 2.000 de cazuri in 29 de judete.

Etichete: vaccinurile, vaccinare, epidemia de rujeola, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: