Ministrul Sanatatii: Tuberculoza ramane o problema importanta de sanatate publica

09/01/2020
Ministrul Sanatatii: Tuberculoza ramane o problema importanta de sanatate publica

Ministrul Sanatatii: Tuberculoza ramane o problema importanta de sanatate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-tuberculoza-ramane-o-problema-importanta-de-sanatate-publica/

Tuberculoza ramane o problema importanta de sanatate publica in Romania, tara noastra fiind in continuare pe primele locuri in Europa, a precizat ministrul Victor Costache.

Demnitarul a participat la lansarea unui proiect-pilot care prevede tratarea si in sistem ambulatoriu a pacientilor infectati cu tuberculoza din Bucuresti care nu sunt contagiosi.

“Tuberculoza ramane o problema importanta de sanatate publica din Romania si suntem in continuare printre primele locuri din Europa. In urma eforturilor deosebite ale echipelor medicale, in ultimii ani, am trecut de pe locul 1 pe locul 5 din primele 18 locuri cu prioritate inalta din Uniunea Europeana si avem o serie de proiecte pentru a continua acest trend care este pozitiv. Deci, reusim sa castigam batalia impotriva tuberculozei. O sa urmeze o serie de proiecte de aproximativ 23 de milioane euro cu finantare internationala, iar proiectul pe care il anuntam astazi este practic o schimbare de paradigma”, a declarat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Costache a adaugat ca majoritatea pacientilor din Romania, in momentul in care sunt diagnosticati cu tuberculoza, sunt internati in regim de spitalizare continua.

“Acest proiect este unul pilot care se deruleaza pe Bucuresti si vor fi targhetati 200 de pacienti care sunt BK negativ, sunt necontagiosi si vor putea fi tratati in premiera in afara Institutului de Pneumoftiziologie. Este o schimbare de paradigma si este foarte important ca acesti pacienti nu vor fi scosi din sanul familiei si vor fi tratati in siguranta acasa. (…) 200 de pacienti vor beneficia de aceasta noua forma de management inovativ a tuberculozei, vor fi pacienti din sectoarele 4, 5, 6 ale Capitalei. Este o abordare integrata, multidisciplinara a tuberculozei. Pe langa medici participa asistenti medicali, asistenti sociali. Este foarte important ca acesti pacienti sa adere 100% la tratament pentru a nu avea esecuri terapeutice”, a mai explicat ministrul conform sursei citate.

Potrivit acestuia, proiectul va reprezenta un model de bune practici pentru celelalte spitale de pneumoftiziologie din Romania.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, Beatrice Mahler, a subliniat ca niciun pacient care este contagios sau care are risc de a transmite boala membrilor familiei, dar si persoanelor din jurul sau nu va pleca acasa sa isi faca tratamentul.

Proiectul, care se va derula in perioada ianuarie – decembrie, are ca obiectiv si diagnosticarea rapida a suspectilor de tuberculoza.

Etichete: tuberculoza, TBC, tratament tuberculoza, diagnostic tuberculoza

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: