Ministrul Sanatatii: Trebuie sa iesim din zodia spagii

06/12/2019

Ministrul Sanatatii: Trebuie sa iesim din zodia spagii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-trebuie-sa-iesim-din-zodia-spagii/

Victor Costache, ministrul Sanatatii, nu crede ca exista o solutie magica pentru eradicarea platilor informale din spitale, dar spune ca trebuie sa iesim din zodia spagii.

“Nu cred ca exista o solutie magica, dar trebuie sa iesim din zodia spagii. Sunt spitale din Romania in care acest fenomen nu mai exista. De aceea nu imi place sa dam vina pe pacienti, stiti bine ca unul dintre cliseele spagii este ca nu-i poti opri pe pacienti sa dea plicuri. Fals! Exista multe spitale din Romania unde acest fenomen a fost eradicat. De aceea nu cred ca trebuie sa trecem nici in extrema cealalta. (…) Solutiile implementate in spitale de care spuneam, asteptam un punct de vedere al juristilor, daca se poate implementa in contractele care se semneaza, ca astfel de practici duc la incetarea contractului de munca. Ar trebui lucrat impreuna cu Colegiul Medicilor pentru a da si sanctiuni la nivelul Colegiului Medicilor. Este intr-adevar un fenomen reprobabil, care nu se intalneste in UE, dar nu trebuie transferata aceasta vina in seama pacientului. Pot sa va asigur ca toleranta este zero. O campanie exclusiv dirijata de Ministerul Sanatatii este sortita esecului, ar trebui sa clonam de vreo 10 ori Corpul de Control al Ministerului Sanatatii pentru a-l trimite”, a declarat Victor Costache la B1Tv, citat si de Agerpres.

Potrivit demnitarului, daca ar fi aduse in atentia publicului cateva exemple de desfacere a contractului de munca a medicilor sau a asistentelor medicale care ar lua spaga, atunci ar fi foarte bine. Totusi, el a mai apreciat ca spaga este un fenomen care s-a mai diminuat odata cu cresterea salariilor in sistemul medical.

“Probabil cateva exemple cu incetarea contractului de munca ar fi foarte bune, care ar fi aduse atentiei opiniei publice. Nu exista o singura masura care sa functioneze, dar este un fenomen care s-a mai diminuat odata cu cresterea salariilor corpului medical si ale asistentelor medicale, chiar a disparut aceasta senzatie de empatie din partea populatiei care exista in trecut, faptul ca medicii aveau intr-adevar salarii mici si asistentele medicale. Era un stimulent in acest sens. In momentul de fata, opinia publica este constienta ca aceste lipsuri au disparut si este doar un fenomen care trebuie combatut”, a precizat ministrul Sanatatii, conform surselor citate.

Etichete: plati informale spitale, spaga spitale, victor costache

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studentii de la Medicina vor lucra in spitale ca asistenti medicali

Propunerea de carantinare a Capitalei si a judetului Ilfov, respinsa de CNSU

CNSU a aprobat folosirea de urgenta a echipamentelor din stocul UNIFARM

Romania a pierdut milioane de euro pentru teste Covid | Citu: Mihaila nu a urgentat contractul

Danemarca raspunde apelului Romaniei si doneaza echipamente medicale