Ministrul Sanatatii: Romania va sustine ideea elaborarii unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului

Romania, care va prelua presedintia Consiliului UE, va sustine ideea elaborarii unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului, deoarece toti pacientii europeni au dreptul la tratament egal, a spus ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, la lucrarile Forumului European de Cancer cu tema ‘Changing the Future of Cancer on Europe’, care se desfasoara la Bruxelles.

Cel putin doua dintre obiectivele Romaniei in aceasta perioada au legatura cu acest subiect – este vorba despre accesul pacientilor la medicamente si mobilitatea pacientului, potrivit unui comunicat MS.

Potrivit Ministrului Sanatatii, obiectivele nationale de lupta impotriva cancerului coincid cu cele ale tuturor tarilor europene si ele se refera la preventie primara si secundara, depistare precoce (screening), precum si accesul egal al pacientilor la tratament.

Continut educational:

“Incepand cu anul 2012 avem in derulare programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, din 2002  Romania a implementat Programul National de tratament al pacientilor cu afectiuni oncologice. De asemenea, incepand cu anul 2018 a fost consolidata infrastructura pentru screening prin achizitionarea din fonduri europene a 8 unitati mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am inceput implementarea a 7 programe de screening pentru depistarea cancerului cu finantare europeana si am finalizat partial achizitia de echipamente si aparatura necesara dotarii centrelor din reteaua nationala de radioterapie. Tot in 2018, am introdus in compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacientilor cu afectiuni oncologice, iar in prezent Romania asigura gratuit 126 de molecule pentru tratarea pacientilor cu cancer”, a precizat ministrul Sorina Pintea, conform sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Dancila: Unitatile sanitare din ambulatoriu aflate in proces de acreditare vor putea furniza servicii medicale in 2019

Ministerul Sanatatii extinde la nivel national programul de tromboliza intravenoasa

Plan privind controlul hepatitelor virale in Romania

Sorina Pintea: Peste 10 milioane de euro pentru tratamente in strainatate platiti de Ministerul Sanatatii in acest an

SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil