Ministrul Sanatatii: Nu incurajam ascunderea infectiilor din spitale, vrem sa stim realitatea

01/08/2022

Ministrul Sanatatii: Nu incurajam ascunderea infectiilor din spitale, vrem sa stim realitatea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-nu-incurajam-ascunderea-infectiilor-din-spitale-vrem-sa-stim-realitatea/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca nu incurajeaza ascunderea infectiilor din spitale ci raportarea lor pentru a se cunoaste realitatea. El a adaugat ca Ministerul Sanatatii lucreaza sa schimbe mentalitati la nivelul spitalelor si sa asigure cadrul organizatoric si profesional care sa permita identificarea si raportarea infectiilor asociate asistentei medicale.

“Noi nu incurajam – si au fost evaluati managerii catorva spitale din subordinea Ministerului Sanatatii – in niciun fel ascunderea acestor infectii. Dimpotriva, vrem sa stim realitatea. Sunt manageri care performeaza foarte bine si raporteaza 5% – 6% proportii de infectii. In indicatorii lor de performanta nu exista niciun fel de sanctiuni pentru raportarea acestor infectii. Chiar ne gandeam, discutam cu doamna Adriana Pistol, daca nu ar fi util sa includem in cadrul acestor indicatori de performanta un prag limita minim care este acceptabil pentru raportarea acestor infectii.”, a declarat ministrul Sanatatii, luni, intr-o conferinta de presa.

In context, demnitarul a subliniat ca nu se gandeste la sanctiuni.

“Nu ne gandim la sanctiuni. Exista deja reglementari privind neraportarea bolilor transmisibile in general. Dar intre bolile transmisibile sunt si infectiile asociate asistentei medicale. Sunt sanctiuni care sunt de natura pecuniara, care sunt ascendente din punct de vedere al cuantumului si care se aplica celor din unitatea sanitara care nu raporteaza astfel de infectii”, a mai precizat Rafila.

Potrivit acestuia, ministerul vrea sa schimbe mentalitati si sa asigure cadrul organizatoric si profesional care sa permita identificarea si raportarea acestor infectii.

Totodata, el a anuntat ca anul acesta sau la inceputul anului viitor va fi realizat un studiu privind infectiile asociate asistentei medicale.

 

Etichete: infectii din spitale, infectii asociate asistentei medicale, raportare infectii spitale

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: