Ministrul Sanatatii: Lipsa de educatie si de informare – cauze ale afectiunilor stomatologice

25/03/2024
Ministrul Sanatatii: Lipsa de educatie si de informare – cauze ale afectiunilor stomatologice

Ministrul Sanatatii: Lipsa de educatie si de informare – cauze ale afectiunilor stomatologice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-lipsa-de-educatie-si-de-informare-cauze-ale-afectiunilor-stomatologice/

Lipsa de educatie si de informare sunt principalele cauze ale afectiunilor stomatologice, este de parere ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Potrivit ministrului, accesul la serviciile de stomatologie este limitat, intrucat este o activitate eminamente privata, iar medicii stomatologi care sunt in contract cu CAS au o suma ‘insuficienta’ pentru serviciile stomatologice.

“Lipsa de educatie, lipsa de informare este cred in primul rand una din principalele cauze ale celor trei afectiuni majore – caria, paradontopatiile si consecinta lor, respectiv edentatia. (…) In Romania accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru ca este o activitate eminamente privata, iar medicii stomatologi care sunt in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate au o suma limitata, 6.000 de lei, daca nu ma insel, pe luna. Este suma pentru serviciile stomatologie, ceea ce in mod evident este o suma mica. (…) Lucrul acesta este insuficient. Se poate vedea si in raport cu alocarile care exista pentru acest tip de activitate procentual nu ma refer neaparat ca si suma in alte tari din Uniunea Europeana”, a declarat ministrul Sanatatii, la o conferinta organizata de Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania, potrivit Agerpres.

Demnitarul a mai precizat ca Ministerul Sanatatii are deschiderea si determinarea de a dezvolta programe de preventie.

“Ce putem sa facem de la Ministerul Sanatatii si aici avem nu numai deschidere, ci si determinarea sa o facem este sa dezvoltam programe de preventie incepand cu cele care se refera la screeningul pentru copiii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea. (…) Asteptam de la dumneavoastra (n.r. CMSR) propuneri concrete ca sa putem sa il incepem daca se poate de anul acesta pentru ca evident timpul este important mai ales ca discutam despre o patologie care afecteaza in special copiii sau ma rog ii afecteaza atunci cand sunt adolescenti sau adulti dar abordarea trebuie sa inceapa din copilarie”, a sustinut ministrul, potrivit sursei citate.

El a mai afirmat ca este necesar si suportul autoritatilor locale si a reamintit ca la inceputul anilor 2000 a existat un program de preventie care a avut rezultate, insa nu a fost continuat.

“Am avut un program la inceputul anilor 2000. Se utiliza o apa fluorurata. Se faceau clatiri cu apa fluorurata la elevi din patru judete din Romania. Rezultatele au fost bune si au fost consemnate printr-o cercetare stiintifica facuta la Iasi. Insa, cam asta a fost tot. S-a incheiat programul…. Trebuie sa remarc un lucru important, Colegiul Medicilor Stomatologi din Municipiul Bucuresti a demarat un astfel de program de preventie cred ca acum un an sau doi si ar fi bine ca aceste programe sa fie continuate si replicate le nivel national” a mai adaugat Rafila.

Etichete: cauze ale afectiunilor stomatologice, afectiuni stomatologice, carii dentare, servicii stomatologice, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: