Ministrul Sanatatii: Finantarea spitalelor sa fie bazata pe costuri reale si pe performanta

01/03/2024
Ministrul Sanatatii: Finantarea spitalelor sa fie bazata pe costuri reale si pe performanta

Ministrul Sanatatii: Finantarea spitalelor sa fie bazata pe costuri reale si pe performanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-finantarea-spitalelor-sa-fie-bazata-pe-costuri-reale-si-pe-performanta/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, considera ca modul de finantare al spitalelor trebuie reanalizat si propune crearea unui grup de lucru format din reprezentanti ai ministerului, ai CNAS si din specialisti din diverse domenii, astfel incat sa se gaseasca o solutie prin care sa existe o finantare bazata pe costuri reale si pe performanta fiecarui spital.

“Avem performanta manageriala a spitalului, tipuri de servicii pe care le ofera spitalul si acesta trebuie sa se dezvolte intr-un mod sanatos, iar aceste fonduri care vin de la CNAS sa fie acoperitoare pentru activitate. Am avut un exemplu la Spitalul Judetean din Oradea, unde, luna de luna, exista un excedent in ceea ce priveste veniturile proprii, pentru ca un spital poate sa faca si venituri proprii. Deci, tine si de abilitatea manageriala. Pe de alta parte, in Romania modul de finantare al spitalelor trebuie revazut si am avut discutii inca de anul trecut cu CNAS, astfel incat sa putem sa finantam asistenta medicala spitaliceasca cat mai apropiat de valoarea serviciilor, iar la spitale sa fie platita performanta. Primul ministru a avut o interventie in acest sens. Sunt spitale care duc greul sistemului sanitar, rezolva cele mai complicate si costisitoare cazuri si ele sunt finantate intr-un mod foarte asemanator cu spitale care, de obicei, trimit pacientii in alte parti”, a declarat Alexamdru Rafila, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, ‘lucrul acesta trebuie sa inceteze’.

“Noi suntem deschisi, si cu finantatorul, CNAS, sa facem un grup de lucru impreuna, bineinteles si cu specialistii din diverse domenii si sa avem o finantare a activitatii medicale spitalicesti bazata, pe de o parte, pe costurile reale, si pe alta parte pe performanta efectiva a fiecarui spital in ceea ce priveste tratamentul pacientilor. Daca vom plati la fel si performanta si lipsa de performanta, atunci, cu siguranta, nu va exista o finantare suficienta pentru spitalele care duc greul sistemului de sanatate”, a adaugat Rafila.

Etichete: finantare spitale, performanta spitale, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: