Ministrul Sanatatii: Coruptia ucide si acest lucru nu este nicaieri mai evident decat in sanatate

19/07/2016

Ministrul Sanatatii: Coruptia ucide si acest lucru nu este nicaieri mai evident decat in sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-coruptia-ucide-si-acest-lucru-nu-este-nicaieri-mai-evident-decat-in-sanatate/

BANI-EUROPENI-SISTEM-IT-MEDICMinistrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a facut marti, in cadrul unei dezbateri, declaratii referitoare la coruptia din sistemul de sanatate, precizand ca “efectele plicului” in sistem nu sunt mici si nici banale, pentru ca acest lucru ii determina pe multi pacienti sa nu ajunga la medic.

“Coruptia ucide si acest lucru nu este nicaieri mai evident decat in sanatate. Ce mai face coruptia este sa slabeasca. Coruptia slabeste, nu in modul in care ne-am dori cu totii, ci ii slabeste pe cei mai slabi dintre noi, societatea in ansamblu si coruptia slabeste statul. Un stat slab este cel care nu construieste spitale, nu asigura medicamente, nu asigura salarii decente, nu asigura conditii decente pentru pacienti si pentru medici, nu-si protejeaza pacientii si medicii de abuzuri”, a afirmat Vlad Voiculescu, la dezbaterea publica privind noua Strategie Nationala Anticoruptie, organizata de Ministerul Justitiei si Cancelaria prim-ministrului, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele “plicului” o reprezinta salariile relativ mici ale personalului medical, care trebuie marite.

“CCR a stabilit deja ca plicul, fie ca e inaintea actului medical, fie ca e dupa, este ilegal. Dincolo de nuantele legale as vrea sa ma refer la cauzele plicului. Nu poti sa vorbesti despre cauzele plicului fara sa vorbesti despre salariile relativ mici ale personalului medical. Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentati sa credem ca e o chestiune banala. Plicul a structurat sistemul asa cum il vedem in ziua de azi. Plicul ii face pe multi pacienti sa nu ajunga la medic”, a adaugat acesta, tot potrivit Agerpres.

Ministrul Sanatatii a dat exemplul unei mame din Dambovita care si-a dus copilul prea tarziu la medic. “Avea o afectiune oncologica, un cancer, iar atunci cand am intrebat de ce nu s-a dus mai devreme raspunsul a fost: ‘Nu am eu bani de Bucuresti’. (…) Intamplator stiu foarte multi medici din specialitatea oncologie pediatrica. Nu stiu nici macar unul care sa conditioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucuresti, nu putea sa-si duca copilul la tratament fara a avea bani pentru a face lucrul acesta. Coruptia ucide!”, a mai precizat ministrul.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: