Ministrul Muncii: Regulamentul de sporuri in Sanatate trebuie revizuit; Legea salarizarii nu se modifica

20/04/2018

Ministrul Muncii: Regulamentul de sporuri in Sanatate trebuie revizuit; Legea salarizarii nu se modifica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-muncii-regulamentul-de-sporuri-in-sanatate-trebuie-revizuit-legea-salarizarii-nu-se-modifica/


Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a precizat ca Legea salarizarii nu se modifica, dar ca Regulamentul de sporuri trebuie revizuit.

“Din punctul meu de vedere, Regulamentul de sporuri in Sanatate trebuie revizuit. Nu este normal ca un doctor de la Fundeni sa aiba un venit mai mic decat un doctor de la Bailesti, doar pentru ca acolo s-au acordat sporuri mai mari, dupa cum nu e normal ca secretara sa aiba, in continuare, sporuri mai mari decat medicul. Asta se intampla, din pacate, in continuare, in foarte multe spitale. Nu este necesara amendarea Legii salarizarii, ci a Regulamentului de sporuri, unde speram ca sindicalistii care ii reprezinta pe cei din sectorul medical sa fie de acord cu variante corecte de salarizare si nu sa urmareasca doar interesul categoriilor de personal pe care le reprezinta si sa ramanem in situatia in care venitul unui muncitor fara studii superioare depaseste, uneori cu 100%, venitul unui profesor, de exemplu, iar in alte cazuri scade de la 1.500 la 1.300 venitul unuia care chiar interfereaza cu pacientul. Asta pentru ca ne dorim o lege asezata pe principii corecte, chiar daca cei vizati direct ar vrea sa fie asa, dar sa nu li se aplice lor”, a scris ministrul Lia Olguta Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Demnitarul a mai precizat ca nu Ministerul Muncii sau Parlamentul Romaniei trebuie sa decida ce specializare este mai importanta si “merita mai multe sporuri”, ci aceasta decizie intra in atributiile Ministerului Sanatatii.

“In Ministerul Muncii s-a lucrat la o ‘lege cadru’ a salarizarii, prin aceasta urmarindu-se niste principii cum ar fi ‘la munca egala salarii egale’. Cu alte cuvinte, femeia de serviciu sau ingrijitoarea (…) sa aiba acelasi salariu si daca lucreaza in Invatamant, in Inspectoratele de Politie sau in Sanatate. Pentru cazurile exceptionale, cum ar fi Sanatatea, unde ingrijitoarea lucreaza printre bolnavi si are o meserie, in mod evident, mai riscanta, dar al carei risc nu il pot aprecia cei care elaboreaza o lege cadru, ci doar specialistii din institutii cu atributii, s-a luat decizia ca ministerele de resort, in acest caz Ministerul Sanatatii, sa elaboreze un ‘Regulament de sporuri’. Nu au cum sa decida cei din Ministerul Muncii sau Parlamentul Romaniei (pentru ca legea e initiata de parlamentari) ce specializare e mai importanta si merita mai multe sporuri, de exemplu sectiile de boli infectioase fata de cele de boli interne”, a mai precizeaza ministrul Muncii citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, plafonarea la 30% a sporurilor, care exista si in vechea lege, dar nu s-a aplicat, a fost decisa in contextul in care cheltuielile de salarizare in Sanatate cresteau lunar cu 100 de milioane de lei si, in cazul unor spitale din Bucuresti, s-a constatat ca secretara avea spor mai mare decat doctorul..

Ea a mentionat ca Regulamentul de sporuri a fost asteptat inca din septembrie 2017 si a fost adoptat de Guvern in ultima forma discutata cu sindicatele, respectiv fara Anexa 10.

In ceea ce priveste Legea salarizarii, ministrul Muncii a reiterat ca aceasta prevede cresteri etapizate pana in 2022 pentru toti bugetarii, cu exceptia celor care au depasit deja grila stabilita pentru 2022.

“Sigur cea mai buna varianta ar fi fost ca toata lumea sa creasca direct pe grila care se va aplica in 2022, cand noi consideram ca sistemul de salarizare va fi perfect echilibrat. Din pacate, bugetul de stat nu permite cresteri salariale mai mari de 12 miliarde anual. Si in 2017 si in 2018 s-a aplicat ca si crestere aceasta suma. O suma mai mare ar insemna depasirea deficitului de 3%, ceea ce ar avea repercusiuni negative asupra economiei si ar insemna si incalcarea altor reguli impuse de organismele internationale. Atat avem, in atat ne incadram! Si… important de retinut… nimanui nu i-a scazut salariul, dar in unele cazuri a scazut venitul ca urmare a reasezarii sporurilor! Legea se refera la salarii, sporurile sunt acordate conform regulamentului, dar cu obligativitatea pastrarii anvelopei de sporuri de 30 la suta per ordonator de credite, deci nu per persoana…Niciun angajat din sanatate nu are scaderi de venituri fata de decembrie 2016, cand am preluat guvernarea. Comparatiile se fac cu lunile precedente, concurand noi cu noi de luna trecuta”, a mai precizat Olguta Vasilescu citata de Agerpres

Cat priveste solicitarea medicilor de a nu se face diferente intre cei din echipa medicala, ministrul Muncii scrie ca,  din pacate, bugetul nu isi permite cresteri mai mari, astfel incat toti bugetarii sa fie trecuti automat, de acum, la grila din 2022, asa cum s-a facut in cazul medicilor si asistentelor si ca biologul din Sanatate nu poate fi platit mai mult decat cel din Invatamant, pentru ca au aceleasi studii.

Printre altele, Olguta Vasilescu a mai precizat ca, in prezent, salariile medicilor sunt exact cum apar in Programul de Guvernare, respectiv peste 3.600 de euro brut si, in unele cazuri, se trece si de 3.600 de euro net.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: