Ministrul Justitiei: Ultima lege privind reforma in domeniul sanatatii dateaza din 2006

25/09/2017

Ministrul Justitiei: Ultima lege privind reforma in domeniul sanatatii dateaza din 2006

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-justitiei-ultima-lege-privind-reforma-in-domeniul-sanatatii-dateaza-din-2006/

In Romania este necesara o codificare a legislatiei medicale, o reunire a reglementarilor in domeniu, a declarat ministrul Justitiei Tudorel Toader, care a precizat ca ultima lege privind reforma in domeniul sanatatii dateaza din 2006.

“Lege care a fost de multe ori modificata, lege care de multe ori a fost declarata neconstitutionala. Prin urmare, convingerea mea, este necesara o codificare a legislatiei. Altfel spus, o reunire a multelor reglementari legale existente in domeniul medical sub continutul unei singure legi, evitandu-se astfel suprapunerile normative, omisiunile, neclaritatile legislative. Ceea ce trebuie facut, dupa parerea mea, aceasta sistematizare a legislatiei, aceasta actualizare a legislatiei fata de 2006. Suntem in 2017 si, intre timp, am intrat si in Uniunea Europeana. Trebuie un efort conjugat intre specialistii din domeniul sanatatii, Ministerului Sanatatii, cei de la Ministerul Justitiei, pentru a da o forma coerenta, actuala legii, pentru a nu da interpretari diferite astfel incat pacientii sa nu ramana neprotejati, pe de o parte, dar nici medicii, acuzati pe nedrept de malpraxis”, a declarat jurnalistilor ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

El a mai afirmat totodata ca problema codificarii legislatiei medicale este si tema pe care o prezinta la cea de-a treia Conferinta de Malpraxis Medical, eveniment organizat in aceste zile de Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T Popa din Iasi.

“Pornind de la principiul general ca nimeni nu este in afara legii, nimeni nu e mai presus de lege, faptul ca fiecare, intr-un fel sau altul, in limite diferite, raspunde si trebuie sa raspunda pentru acte, fie ele si culpabile. Malpraxis medical a existat intotdeauna, ca si in celelalte profesii. In ultima perioada, pacientii au devenit mai preocupati de sanatate, de valorificarea drepturilor si libertatilor fundamentate, inclusiv dreptul la sanatate. Atunci, aceasta crestere a standardelor de protectie a drepturilor medicilor si pacientilor genereaza o devoalare mai accentuata a actelor de malpraxis”, a afirmat ministrul Justitiei citat de Agerpres.

Conform acestuia, cei care furnizeaza actul medical sunt si trebuie sa fie preocupati de protectia proprie a intereselor legitime, astfel incat sa nu intre in conflict cu legea penala si cu cea civila.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: