Ministerul Sanatatii va derula si anul viitor Programul national gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin

16/12/2014

Ministerul Sanatatii va derula si anul viitor Programul national gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-va-derula-si-anul-viitor-programul-national-gratuit-de-depistare-activa-precoce-cancerului-de-col-uterin/

Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin“Continuam acest program in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Ne propunem ca in 5 ani de program sa testam 65% din populatia eligibila si, pentru asta, in 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babes Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care deruleaza programul si din aceasta cauza apelul meu se indreapta catre medicii de familie pentru implicarea mult mai activa. Pana in prezent doar 40% dintre medicii de familie care sunt implicati in activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Prin implementarea unui astfel de program Ministerul Sanatatii urmareste in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

Programul gratuit al MS se adreseaza tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

In cadrul programului exista un numar 97 de retele unde se recolteaza probe pentru testarea Babes- Papanicolau. Pentru efectuarea tesului Babes- Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

Programul a beneficiat anul acesta de peste 18 milioane de lei, iar pentru 2015 am planificat o crestere a bugetului cu peste 50%.

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice ‘Prof. dr. Alexandru Trestioreanu’ din Bucuresti si ‘Prof. dr. I. Chiricuta’ din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ‘prof. dr. Alfred Rusescu’, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Programul de screening a debutat in luna iunie a anului 2012. Potrivit raportarilor transmise de Unitatea de asistenta tehnica si management (UATM) a Institutului National de Sanatate Publica (INSP), unitate care coordoneaza Programul national, in cei 2 ani de la inceperea programului au fost efectuate 468 000 de teste, din care 44 000 au iesit pozitive. Din testele pozitive, 1970 s-au dovedit a fi maligne.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: