Ministerul Sanatatii va demara 5 programe nationale de screening, cu finantare europeana nerambursabila

06/10/2017

Ministerul Sanatatii va demara 5 programe nationale de screening, cu finantare europeana nerambursabila

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-va-demara-5-programe-nationale-de-screening-cu-finantare-europeana/

Romania va beneficia, in urma accesarii fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de san, tuberculozei, hepatitelor B,C si D, precum si pentru screening prenatal, precum si pentru formarea  personalului medical din domeniile prioritare de sanatate.

“Programele performante de screening salveaza vieti. Este mult mai usor si din punct de vedere medical, dar si economic, sa previi decat sa tratezi boala in stadii avansate. Cresterea capacitatii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sanatatii publice reprezinta unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. Fondurile accesate le vom utiliza pentru organizarea si implementarea programelor de screening, dar si pentru formarea personalului medical si achizitia de echipamente, astfel incat sa nu existe sincope in derulare, asa cum s-a mai intamplat in trecut”, a declarat ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian Bodog, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei mentionate, in prima faza, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro vor fi utilizate pentru pregatirea a peste 14.000 de specialisti (ex. medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie si anatomie patologica, fizicieni, manageri de date, asistenti medicali, asistenti medicali comunitari, psihologi implicati in furnizarea serviciilor de sprijin/ suport,  biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari, alt personal medical etc.) in domeniile programelor prioritare de sanatate. Programele vor putea include schimburi de experienta in alte State Membre.

In acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte in urma carora cadrele medicale vor fi pregatite in managementul bolilor infectioase transmisibile prioritare (tuberculoza; hepatite virale cronice B si C), in managementul pre si post natal al afectiunilor cu impact asupra mortalitatii infantile, ingrijirea continua a nou nascutului si a sugarului cu risc crescut de imbolnavire si deces, preventia nasterii premature si ingrijirea nou nascutului prematur. Alte domenii de formare mai vizeaza managementul bolilor cardiovasculare, al afectiunilor oncologice (cancer col, cancer mamar), diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfunctii tiroidiene, sanatate mintala si boli rare (inclusiv genetica medicala). Numarul proiectelor aprobate ar putea creste dupa finalizarea de catre MDRAPFE – AM POCU a procesului de contestatii.

TUBERCULOZA

Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate in domeniul tuberculozei, pentru “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente“.

In cadrul proiectului care va dura maxim 5 ani, un numar de 500 cadre medicale vor beneficia de programe de formare si 70.000 persoane vor beneficia de servicii de sanatate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Este prevazut ca, 90% din persoanele care vor intra in program sa provina din regiuni mai putin dezvoltate ale Romaniei, iar 10% din Regiunea Bucuresti Ilfov.

Toti pacientii tratati vor fi reevaluati periodic. De asemenea, tot in cadrul proiectului, va fi elaborata metodologia de screening a populatiei pentru depistarea tuberculozei. Mai mult, datele obtinute vor fi analizate, dupa care vor fi elaborate rapoarte, studii, informari in vederea realizarii politicilor publice in domeniul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente in conformitate cu Strategia Nationala de Control al Tuberculozei 2015-2020.

ONCOLOGIE

Vor fi alocate 47 de milioane de euro pentru programul national de depistare a cancerului de col:

Continut educational:

Curs GRATUIT, 4 EMC:

Importanta vaccinarii anti-HPV

In prima faza vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babes Papanicolau) si pentru formarea personalului medical care va fi implicat in derularea acestor programe.

Fondurile vor mai fi utilizate pentru activitati de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului national, precum si pentru monitorizarea la nivel national si controlul implementarii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin.

Datele obtinute in urma screeningului vor utilizate pentru realizarea de rapoarte si studii care vor fundamenta viitoarele politici de sanatate din domeniu.

Cea de-a doua etapa este dedicata implementarii efective a programelor regionale de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin. In aceasta faza vor fi alocate 42 milioane de euro (10.5 milioane de euro pe fiecare regiune de dezvoltare: Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia si Centru).

Noutatea programului de screening consta in introducerea testarii HPV in regim pilot pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 64 ani. Prima regiune care va asigura implementarea testarii HPV este Nord Vest, avand in vedere experienta anterioara in derularea de programe similare de testare.

In cadrul programului, peste 800.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 24 – 64 ani urmeaza a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV si Babes Papanicolau), precum si de triaj citologic (in cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive in screening), tratament si reevaluarea periodica (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologica, etc.

Vor fi finantate si achizitii de echipamente, precum si servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.).

Vor fi alocate aproximativ 21 milioane de euro pentru programul national de depistare al cancerului de san:

In prima etapa vor fi alocate 5 milioane de lei pentru actiuni care vizeaza organizarea unui centru de referinta pentru programele regionale de screening al cancerului mamar, pentru formarea personalului implicat in derularea programelor de screening, elaborarea metodologiei pentru derularea programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san (ex. mamografie digitala/ ecografie/ biopsie/ tratament/ urmarire in timp etc.), activitati de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului national, monitorizarea la nivel national si controlul implementarii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san.

Datele obtinute vor fi analizate  si pe baza lor vor fi implementate noi politici de sanatate publica.

In a doua etapa vor fi implementate programele regionale de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san. Vor fi alocate 16 milioane de euro (8 milioane de euro pentru fiecare proiect, fiecare proiect necesitand acoperirea a 2 regiuni de dezvoltare: Nord Vest si Vest, respectiv Nord Est si Sud Est).

Peste 30.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 ani care au domiciul intr-una din aceste regiuni de dezvoltare vor beneficia, gratuit, de servicii de screening prin testare mamografica cu dubla citire si arbitraj, evaluari ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate (mamografii declarate pozitive direct sau dupa arbitraj), biopsierea si confirmarea anatomopatologica a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente.

Tot in cadrul proiectului vor fi finantate actiuni de achizitie echipamente (ex. aparatura de laborator necesara derularii actiunilor de screening/ aparatura de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, punctie/ biopsie asistata, aparatura specifica confirmare leziuni laborator anatomie-patologica, suport informatic de telemedicina pentru dubla citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unitati mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar si actiuni de sprijinire a femeilor, in special a celor diagnosticate in programul de screening pentru cancerul de san, in vederea determinarii eficacitatii masurilor intreprinse si ajustarii acestora (ex. peer-to-peer suport, consiliere psihologica si alte servicii adaptate si necesare etc.). In urma analizarii datelor obtinute vor fi elaborate rapoarte, studii, informari cu privire la rezultatele acestuia in baza carora se vor face viitoarele politici publice in domeniu.

MAMA SI COPIL

Peste 19 milioane de lei vor fi alocate pentru:

In prima etapa vor fi alocate 3 milioane de euro pentru dezvoltarea registrelor nationale pentru programele regionale de ingrijire a gravidei si copilului si pentru organizarea programe de formare profesionala specifica pentru personalul implicat in ingrijirea gravidei si copilului. Programele de formare vor putea include personal medical din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

In cea de-a doua etapa vor fi implementate programe si servicii de sanatate de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce prenatal: consult medicina de familie, consult de specialitate obstetrica-ginecologie, analize laborator, analize prenatale: test combinat (trimestrul I): ecografie, biochimie si interpretarea rezultatului obtinut, morfologia fetala de trimestrul II (ecografia morfologica), amniocenteza etc.

Tot in contextul proiectelor vor putea fi achizitionate echipamente necesare activitatilor.  Pentru etapa II vor fi alocate 16 milioane de euro (2 milioane de euro pentru fiecare regiune de dezvoltare).

HEPATITA

Suma de 25 milioane de euro va fi alocata pentru derularea programelor de depistare (screening), stadializare si acces la tratament al pacientilor cu boli hepatice cronice secundare infectiilor virale cu virusuri hepatitice B/D si C:

In prima etapa vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei de screening al populatiei in vederea depistarii infectiilor cronice cu virusuri hepatitice B /D si C.

De asemenea, vor fi realizate registrele nationale de screening si va fi asigurata monitorizarea la nivel national a implementarii programelor de screening. Vor fi organizate programe de formare pentru profesionistii implicati in prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnosticul si tratamentul hepatitelor virale B/ D si C (ex. medici de familie, medici de specialitate in gastroenterologie, psihologi, asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, asistenti medicali, mediatori sanitari etc.).

Datele obtinute vor fi analizate, iar studiile realizate in urma acestora vor sta la baza viitoarelor politici de sanatate.

In cea de-a doua faza se va asigura finantarea pentru testarea in vederea depistarii cazurilor de infectie HVC si HVB prin teste rapide (Ac anti VHC, Ag HBs, Ac anti HBs), investigatiile, tratamentul si follow-up-ul pentru pacientii depistati cu infectii cronice cu virusuri hepatitice B/D si C.

Tratamentul pentru pacientii depistati cu infectii cronice cu virusuri hepatitice B/D si C va fi asigurat exclusiv pentru persoanele neasigurate. Se vor achizitiona si echipamente necesare activitatii.  Pentru etapa II sunt alocate 20 milioane de euro (10 milioane de euro pentru fiecare proiect, fiecare proiect necesitand acoperirea a 2 regiuni de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia si Sud Muntenia, respectiv Sud-Est si Nord Est).

In prezent sunt lansate apelurile pentru etapa 1 a derularii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin si a celui mamar, precum pentru programele regionale de ingrijire a gravidei si copilului. Etapa II va fi implementata dupa finalizarea negocierilor cu reprezentantii Comisiei Europene a optiunilor simplificate privind costurile.

In cursul lunii octombrie 2017 se va lansa si apelul pentru programele de depistare (screening), stadializare si acces la tratament al pacientilor cu boli hepatice cronice secundare infectiilor virale cu virusuri hepatitice B/D si C.

Pana la sfarsitul anului 2017 Ministerul Sanatatii intentioneaza finalizarea de noi apeluri in domeniul derularii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal si pentru programul de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular are ca scop reducerea morbiditatii si mortalitatii prin boli cardiovasculare.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. Ilinca Ionela says:

    Medic -instructor formator,doresc participarea la programele de screening.Astept comunicarea pe e-mail.Multumesc.

  2. scurtucornelia says:

    Medic de familie lucrez ca medic scolar . Doresc sa particip la programele de screening.Va rog sa-mi comunicati pe e-mail.

  3. Adriana says:

    Sunt medic de familie in Timisoara,si doresc sa particip la programele de screening pt. tuberculoza si hepatita B si C.In prezent lucrez ca medic scolar,avand in evidenta circa 3000 elevi si prescolari.Daca ma incadrez ca profil al specialitatii si zonei de derulare a acestor programe,va rog sa-mi comunicati pe e-mail.Va multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: