Ministerul Sanatatii si Andreea Marin au semnat pentru vaccinarea antipneumococica

23/05/2013

Ministerul Sanatatii si Andreea Marin au semnat pentru vaccinarea antipneumococica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-si-andreea-marin-au-semnat-pentru-vaccinarea-antipneumococica/

poza vaccinarea la copiiCoalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) si Ministerul Sanatatii au incheiat un protocol de colaborare in lupta pentru drepturile copiilor romani de a fi vaccinati gratuit impotriva bolilor pneumococice. Documentul a fost semnat in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc astazi, la Maternitatea Filantropia. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

ONG-urile sustinatoare ale Coalitiei pentru o Noua Preventie 2013 si Ministerul Sanatatii doresc sa lupte impotriva bolilor pnemococice prin vaccinarea tuturor nou-nascutilor din Romania, contribuind astfel la scaderea mortalitatii infantile din Romania, aflata la cea mai inalta rata din Europa (9,79 la 1.000 de nou-nascuti). Prin introducerea vaccinarii pneumococice incepand cu anul 2013 Ministerul Sanatatii poate contribui la reducerea mortalitatii infantile in Romania, prin reducerea constanta a cazurilor de pneumonie“, se arata in protocolul semnat astazi.

„Am considerat ca, pentru beneficiul copiilor din Romania este utila aceasta colaborare intre Ministerul Sanatatii si organizatiile care sustin aceasta Coalitie, bazata pe principiile generale ce guverneaza serviciile de sanatate in Romania. In Uniunea Europeana 23 de state au introdus deja vaccinul pneumococic in calendarul de imunizari gratuite ale copiilor in primul an de viata. Am cautat cele mai bune solutii sa putem implementa si in Romania un program de vaccinare pneumococica, de care vor beneficia in fiecare an aproximativ 200.000 de copii nascuti in anul respectiv“, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Doar 2% dintre parintii din Romania isi permit vaccinul antipneumococic

 

 „Din nefericire, in Romania doar 2% dintre parinti isi permit sa-si vaccineze copiii impotriva acestui inamic nevazut, pneumococul. Luptam pentru dreptul copiilor romani de a fi vaccinati inca din septembrie 2012, cand am pus bazele acestei Coalitii. Ne bucura semnarea protocolului si suntem siguri ca, impreuna cu Ministerul Sanatatii, vom reusi cat mai rapid sa oferim gratuit copiilor nostri acest vaccin“, a declarat Andreea Marin, Presedinte al Fundatiei „Pretuieste Viata“  si ambasadorul campaniei CNP 2013.

Alaturi de ministrul Sanatatii si reprezentatii Coalitiei, la eveniment au participat si prof. dr. Gheorghe Peltecu, director Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia Bucuresti si dr. Daniela Stefanescu,  vicepresedinte Asociatia Medicilor de Familie – Bucuresti. Acestia au subliniat importanta programelor de preventie in Romania, dar au vorbit si despre rolul esential pe care il au medicii de familie in vaccinarea copiilor.

Dupa conferinta de presa ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si Andreea Marin au stat de vorba cu proaspetele mamici despre vaccinarea copiilor in general, dar si despre vaccinul pneumococic. Ei au strans formulare cu intrebari legate de acest subiect, carora le vor raspunde in perioada urmatoare. 

Luna trecuta, dupa ce Comitetul National de Vaccinologie a emis o recomandare sustinand introducerea vaccinului pneumococic cat mai repede posibil, Ministerul Sanatatii a anuntat includerea acestui vaccin in Programul National de Imunizare.

Rezistenta la antibiotic a pneumococului este in crestere

 

In Romania, 1 din 5 copii cu varsta pana intr-un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica, in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere. Provocate de o bacterie numita Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, pana la bacteriemii, sepsis sau meningite si pot provoca sechele grave in randul copiilor care au suferit un episod de boala, precum retard mintal, tuburari de comportament, tulburari de vedere si auz, si nu in ultimul rand epilepsie.

Vaccinurile au redus incidenta bolilor infectioase, salvand milioane de copii anual in intreaga lume. Incidenta multor boli, precum rujeola, variola, poliomielita, a fost dramatic redusa.  In tarile care au pus in aplicare vaccinarea pneumococica de rutina a copiilor, in cadrul unui program national de imunizare, incidenta bolii pneumococice s-a redus in mod constant si substantial.

 

Material realizat de organizatorii conferintei

Autor: Elena Gherasim

4 Comentarii

 1. DANA says:

  Este foarte bine ca sa se introduca si la noi cat mai multe vaccinuri ,sunt adepta lor si le promovez prin specialitatea mea ,insa mi se pare scandalos sa se implice si sa-si spuna parerea o vedeta,fie ea chiar si “marea”Andreea Marin si sa semneze ea alaturi de Ministrul Sanatatii acorduri privind introducerea de vaccinuri.Ce calitate are aceata femeie in afara aceleia de a fi parinte?Se vede ca firmele producatoare au un cuvant mare de spus!

  • elenagherasim says:

   Buna ziua,

   Motivul pentru care Andreea Marin a semnat acest acord este acela ca fundatia ei a facut aceasta propunere Ministerului Sanatatatii si lupta pentru introducerea vaccinului antipneumococic de acum doi ani. Nu este vorba de vedetism aici, ci despre faptul ca datorita insistentelor ei Ministerul Sanatatii a luat aceasta decizie.

 2. Luminita says:

  Ar fi tare bine sa se introduca pentru toti copiii.Nu inteleg de ce numai pentru cei sub un an. Oare e asa de greu sa ne gandim mai mult la copiii nostri si mai putin la bani?
  Mai ales ca majoritatea celor care sufera o infectie pneumococica sunt cei care intra in colectivitati-gradinite, crese.
  Ar trebui ca si ei sa beneficieze de vaccinare gratuita avand in vedere faptul ca toti copiii sunt egali si toti au dreptul la o viata frumoasa si sanatoasa.

  • Ozana says:

   Din cate am inteles, este vorba despre o solutie de moment, din cauza lipsei de finduri. Intr-adevar, este trist ca autoritatile pun banii inaintea sanatatii, dar eu zic ca ar trebui sa ne bucuram ca macar incep sa se miste lucrurile.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: