Ministerul Sanatatii pregateste o noua lege a sanatatii pana la sfarsitul anului

09/03/2017

Ministerul Sanatatii pregateste o noua lege a sanatatii pana la sfarsitul anului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-pregateste-o-noua-lege-a-sanatatii/

MINISTERUL-SANANTII1

Ministerul Sanatatii pregateste o noua lege a sanatatii pana la sfarsitul acestui an, care se doreste una clara fara sa necesite norme de aplicare. Ministrul Bodog a mai spus ca legea ar trebui sa fie conceputa ca un “Codex” de legi ale sanatatii si nu ca o lege care sa grupeze toate problemele din sanatate.

Demnitarul a afirmat ca Ministerul Sanatatii va aduce ‘pe procedura de nevoi speciale’ toate medicamentele care sunt semnalate de catre comisiile de specialitate ca fiind necesare.

“Medicamentele le voi aduce pe procedura de nevoi speciale, insa procedura de nevoi speciale va fi setata in asa fel incat sa existe continuitate. Deci, nu vreau sa aduc medicamente ca sa rezolv o problema de imagine astazi. Vreau sa asigur continuitatea si acesta este motivul pentru care echipa de la ANM si cea de la Unifarm au luat legatura cu firmele producatoare romanesti care, culmea, produc aceste medicamente pentru export, insa nu si le-au inregistrat in tara din cauza unor probleme tehnice si din cauza pretului”, a a declarat Ministrul Sanatatii potrivit Agerpres.

El a spus ca Ministerul Sanatatii trebuie sa aiba informatiile cu privire la situatia stocurilor de medicamente. Bodog a semnalat faptul ca nu sunt raportate toate stocurile de medicamente, acest lucru urmand a fi sanctionat.

“Eu am avut astazi discutii cu personalul tehnic pe aceasta masura pentru ca interesul nostru ca si minister si interesul pacientilor este sa avem stocuri de medicamente in tara. Eu nu sunt nici impotriva exportului, nici a comertului, nici nu am baza legala sa il interzic decat in anumite conditii si imi doresc ca in orice moment ministrul Sanatatii, indiferent cum il cheama sau cine este, sa poata avea acces direct asupra stocului la oricare medicament in timp real in tara. Sanctiunile le vom stabili impreuna cu echipa de la juridic si vom modifica ordinul de ministru cu raportarea”, a explicat ministrul Sanatatii conform sursei mentionate.

Florian Bodog a mai afirmat ca va fi modificat ordinul de ministru privind modalitatea de achizitie de medicamente pe nevoi speciale.

“(…) Am avut surpriza sa constat ca fosta conducere a ministerului in decembrie a schimbat ordinul de nevoi speciale si a prevazut ca pretul nu poate depasi cel mai mic pret din cosul de 12 tari. Acest lucru este absolut imposibil de realizat pentru ca daca eu gasesc medicamentul intr-o tara in care nu plateste clawback firma nu are niciun interes sa mi-l aduca sub pretul respectiv mai ales ca exista un mecanism de raportare european la preturile cele mai mici din Europa…(…) In momentul de fata, in paralel cu procedurile de achizitie care merg prin Unifarm si cu procedurile de autorizare care merg prin ANMDM, am pornit modificarea ordinului de nevoi speciale in sensul reglarii…Ordinul este deja pe circuitul de avizare, dar in timp ce noi lucram la ordin procedurile de achizitionare de medicamente merg in continuare. Nu asteptam sa iasa ordinul si pe urma sa iasa procedurile”, a  mai sustinut ministrul.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studentii de la Medicina vor lucra in spitale ca asistenti medicali

Propunerea de carantinare a Capitalei si a judetului Ilfov, respinsa de CNSU

CNSU a aprobat folosirea de urgenta a echipamentelor din stocul UNIFARM

Romania a pierdut milioane de euro pentru teste Covid | Citu: Mihaila nu a urgentat contractul

Danemarca raspunde apelului Romaniei si doneaza echipamente medicale