Ministerul Sanatatii: Precizari privind colaborarea cu OMS in vederea implementarii PNRR

18/08/2022
Ministerul Sanatatii: Precizari privind colaborarea cu OMS in vederea implementarii PNRR

Ministerul Sanatatii: Precizari privind colaborarea cu OMS in vederea implementarii PNRR

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-precizari-privind-colaborarea-cu-oms-in-vederea-implementarii-pnrr/

Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public cu privire la colaborarea cu Organizatia Mondiala a Sanatatii in vederea implementarii Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), Ministerul Sanatatii a facut o serie de precizari. 

Acestea vin dupa ce USR l-a acuzat pe ministrul Alexandru Rafila ca a semnat un contract pentru consultanta in valoare de 21 de milioane de euro cu OMS, organizaţie din al carei Consiliu Executiv a facut parte pana anul trecut.

“In cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (Componentele C12 – Sanatate si C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere in aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme si investitii sunt responsabili de indeplinirea tintelor si jaloanelor aferente, fiind recomandata utilizarea asistentei tehnice furnizate de organizatii si institutii internationale, respectiv Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Mondiala.”, transmite ministerul.

Potrivit sursei citate, conform anexelor de cost aprobate in cadrul PNRR, pentru componenta de asistenta tehnica s-a prevazut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate Romaniei de Uniunea Europeana.

“In perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sanatatii a efectuat consultari cu organizatiile si institutiile internationale incluse in PNRR, respectiv Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Investitii si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). OMS si-a asumat integral furnizarea de asistenta tehnica pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 si Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.”, mai precizeza MS intr-un comunicat de presa care subliniaza ca in urma acestor consultari, in vederea indeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sanatate publica, Ministerul Sanatatii a inaintat Guvernului Romaniei Memorandumul privind Aprobarea negocierii si semnarii contractului pentru asistenta tehnica dintre Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a fost aprobat in data de 24 mai 2022.

In baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sanatatii mai precizeaza ca a purtat negocieri cu reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bugetul alocat asistentei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 si C7.I3 – Digitalizare fiind in cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentand 42% din bugetul total disponibil pentru asistenta tehnica.

“De asemenea, mentionam ca, in vederea indeplinirii tuturor jaloanelor specifice investitiilor in infrastructura de sanatate (ex: Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicesti – ANDIS), Ministerul Sanatatii va purta negocieri suplimentare cu organizatiile internationale de profil (Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii). Pentru coordonarea investitiilor in infrastructura de sanatate, Ministerul Sanatatii utilizeaza in prezent asistenta tehnica internationala oferita de Banca Europeana de Investitii prin intermediul acordului BEI-PASSA.”, se mai arata in informarea MS.

Etichete: PNRR, ministerul sanatatii, OMS

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: