Ministerul Sanatatii organizeaza examen pentru obtinerea titlului de specialist

17/10/2018

Ministerul Sanatatii organizeaza examen pentru obtinerea titlului de specialist

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-organizeaza-examen-pentru-obtinerea-titlului-de-specialist/


Ministerul Sanatatii organizeaza, in perioada 17 octombrie – 23 noiembrie, o sesiune de examen pentru obtinerea titlului de specialist pentru medicii, medicii dentisti si farmacistii care finalizeaza pregatirea in specialitate pana la data de 31 decembrie, relateaza Agerpres.

Exceptie de la data de incepere a sesiunii de examen face specialitatea Anestezie si terapie intensiva, pentru care examenul se organizeaza la data de 15 septembrie.

La examen se pot prezenta medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate in rezidentiat, care la data de 31 decembrie incheie stagiul de pregatire (inclusiv audierea cursurilor-conferinta), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate, dar si cei care au incheiat stagiul si nu au sustinut acest examen sau nu l-au promovat in sesiunile anterioare.

Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului privind organizarea si finantarea rezidentiatului, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in termen de maximum 5 ani de la data incheierii programului de pregatire, se precizeaza in anunt.

La examen mai pot participa medicii, medicii dentisti si farmacistii specialisti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sanatatii pregatire in vederea obtinerii celei de-a doua specialitati si care, la data de 31 decembrie 2018, incheie stagiul de pregatire in noua specialitate.

Totodata, se mai pot prezenta prin derogare de vechime, in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 103/2012, cu completarile ulterioare, si candidatii care incheie stagiul de pregatire in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2019 si pana la 17 aprilie 2019, inclusiv, mai scrie sursa mentionata.

Candidatii vor putea sustine examenul numai in centrul universitar in care au efectuat minimum 75% din durata de pregatire in rezidentiat.

Examenul de obtinere a titlului de specialist se va desfasura intr-o clinica acreditata pentru formarea in specialitatea respectiva, in prezenta comisiei aprobate pentru aceasta sesiune. Examenul de specialist are urmatoarele probe: proba scrisa, cu 10 subiecte formulate din tematica fiecarei specialitati, cu durata de trei ore, una sau doua probe clinice si proba practica, conform probelor prevazute de tematicile fiecarei specialitati.

Candidatul va fi confirmat specialist daca promoveaza cu minim nota 7,00 fiecare proba a examenului, obtinand in final media 7,00.

Examenul pentru obtinerea titlului de medic specialist in specialitatea medicina de urgenta se va desfasura in centrele universitare Bucuresti – Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti si Targu Mures – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. In acest sens, proba scrisa se desfasoara in prima zi a perioadei anuntate pentru desfasurarea examenului de obtinere a titlului de medic specialist. Se va desfasura concomitent si va incepe la aceeasi ora in ambele centre de examinare, iar testele utilizate in cele doua centre de examinare vor fi identice.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

Proba scrisa va consta dintr-un test grila cu 250 de intrebari si va avea o durata de 4 ore, apoi se va sustine proba clinica teoretica si, in final, proba practica se desfasoara utilizand simulatoare de pacient.

Pentru specialitatea ATI, prima proba de examen, proba scrisa, se va desfasura sambata, 15 septembrie, in centrul universitar Bucuresti.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial