Ministerul Sanatatii: Epidemia de rujeola se afla sub control

06/07/2017

Ministerul Sanatatii: Epidemia de rujeola se afla sub control

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-epidemia-de-rujeola-se-afla-sub-control/

Pentru informarea corecta si completa a publicului cu privire la evolutia cazurilor de rujeola din judetul Harghita, Directia de Presa din Ministerul Sanatatii este abilitata sa respinga drept false toate alegatiile recente, lansate in cadrul unui reportaj TV, si sa faca urmatoarele precizari:

In pofida zvonurilor si a exagerarilor grosolane aparute in presa, epidemia de rujeola, care a izbucnita anul trecut in Romania, se afla sub control. In acest an, Ministerul Sanatatii a achizitionat o cantitate de 574.262 de doze de vaccin anti-rujeolic (ROR). Stocul acopera pe deplin necesarul de vaccin antirujeolic din Romania, pentru intreg anul, si limiteaza drastic efectul de contagiune al bolii. Mai mult decat atat, autoritatea nationala de sanatate a demarat deja toate procedurile legale si administrative pentru achizitionarea vaccinurilor incluse in Programul National de Vaccinare pentru urmatorii patru ani. In consecinta, aparitia unei eventuale crize a vaccinurilor sau a unei noi epidemii de rujeola va fi puternic limitata, daca nu chiar eliminata. Spre comparatie, in anul 2014, au fost achizitionate 384.954 de doze din vaccinul ROR. In anul 2015 au fost cumparate 384.950 de doze ROR, iar anul trecut s-au achizitionat 380.800 de astfel de doze.

In data de 19.05.2017, Directia de Sanatate Publica Harghita a primit de la Ministerul Sanatatii o cantitate de 3.070 doze vaccin ROR, stoc suficient pentru acoperirea nevoilor medicale existente in aceasta zona, pana la finalul lunii iulie.Facem un apel la responsabilitate si profesionalism din partea jurnalistilor care au datoria sa verifice riguros datele prezentate si sa informeze, in mod corect si onest, opinia publica. Goana dupa audienta nu justifica in niciun fel alegatiile false care au fost oferite publicului drept informatii reale.  Precizam inca o data ca, in aceasta saptamana, vor intra in Romania 417.950 de noi doze de vaccin ROR. Aceasta informatie oficiala a fost transmisa public, de catre Ministrul Sanatatii, chiar la nivelul postului tv care a difuzat regretabila dezinformare privind evolutia cazurilor de rujeola din judetul Harghita.

Dupa cum a semnalat si Directia de Sanatate Publica Harghita, in cadrul unui comunicat oficial, nu este vorba nici despre 50 de cazuri noi de rujeola in judetul Harghita, nici despre faptul ca jumatate dintre pacientii tratati pentru rujeola ar fi fugit din Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc. In prezent, la spitalul din Odorheiul Secuiesc se mai afla internate 32 de persoane cu suspiciunea de rujeola. Este vorba despre pacienti care nu au fost vaccinati antirujeola si care nu s-au aflat sub ingrijirea unui medic de familie.

Toti pacientii beneficiaza de tratamentul medical corespunzator pentru vindecarea bolii.In realitate, este vorba despre trei persoane, o mama si doi minori, care au parasit unitatea medicala fara consimtamantul medicilor si care au fost readusi sub tratament medical in aceeasi zi, cu ajutorul institutiilor abilitate.

Precizam faptul ca cei trei pacienti se aflau in afara perioadei de contagiozitate si nu prezentau vreun risc de imbolnavire.

Ministerul Sanatatii

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: