Ministerul Sanatatii: Drepturile pacientilor nu sunt negociabile

02/06/2016

Ministerul Sanatatii: Drepturile pacientilor nu sunt negociabile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-drepturile-pacientilor-nu-sunt-negociabile/

ministerul-sanatatiiIn urma informatiilor aparute in presa despre posibila discriminare pe criterii de varsta a pacientilor din unitatea ATI a spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti,Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:

AP-ATI (Actiunea Prioritara ATI) este un program gandit de Ministerul Sanatatii pentru a urmari un pacient critic a carui viata este amenintata, indiferent daca acesta este asigurat sau nu, si menit sa asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient.

Actiunea Prioritara este reglementata in Ordinul Ministrului Sanatatii (OMS) nr. 447/ 2015, modificat prin OMS 966/2015. Din acestea, articolul 20 reglementeaza ce achizitii se pot face in unitatile ATI si decontate din AP-ATI, iar articolul 21 defineste criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienti. Principiul de functionare al AP-ATI este urmatorul: pe baza facturilor inaintate de unitatile spitalicesti din luna precedenta, decontarea cheltuielilor se asigura, la cerere, in luna urmatoare, dupa verificarea documentatiei necesare.

Atasat acestui comunicat este un tabel care centralizeaza bugetul disponibil pentru AP-ATI pentru anul 2016, pentru fiecare spital, precum si finantarea care a fost acordata pana in acest moment.

Este convingerea ferma a Ministerului Sanatatii ca AP-ATI reprezinta un mare pas inainte pentru asigurarea ingrijirii unui pacient critic la cele mai inalte standarde.

Criteriile de eligibilitate pentru diagnostice au fost revizuite constant incepand cu anul 2013, cand a fost demarata aceasta actiune. Scopul a fost permanenta extindere atat a numarului de diagnostice, cat si a numarului de unitati ATI.

Discriminarea pe criterii de varsta – sau orice alta forma de discriminare intre pacienti – in cadrul acestui program – sau oricare altul – este inacceptabila si reprezinta o incalcare a legii in vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania. In cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon,acuzatiile vehiculate in presa trebuie investigate. Astfel, Ministerul Sanatatii a decis organizarea unei actiuni comune a Corpului de Control impreuna cu Serviciul de Medicina de Urgenta care sa analizeze daca acuzatiile se probeaza. Controlul va avea loc saptamana viitoare, dupa finalizarea celor care se desfasoara in acest moment in judetele Mures si Buzau. Actiunea va merge in paralel cu ancheta interna de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Ministerul Sanatatii afirma cu tarie ca drepturile pacientilor nu sunt negociabile.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. mina madalina says:

    Asa este, dar nici obligatiile pacientului nu ar trebui sa fie negociabile. Si nici drepturile medicilor.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: